Den Helder – Het Helderse college is op dit moment in gesprek met een marktpartij over het bouwen van een Small Modular Reactor (SMR) in Den Helder. Dat zei wethouder Peter van Diepen op 11 december tijdens een informatieavond over deze kleine kernreactor. Het is nog niet bekend welk bedrijf de SMR mogelijk gaat bouwen en waar deze moet komen. Toch vindt de Stadspartij Den Helder dat het college alvast moet peilen of inwoners een kernreactor überhaupt zien zitten.
“Zoals u weet wordt er heel verschillend gedacht over kernenergie. Ziet de een het als de oplossing binnen de energietransitie, is de ander nog heel argwanend”, schrijven Harrie van Dongen en Nadine Gatowinas naar het college. Namens de Stadspartij vragen zij het college onderzoek te doen naar het draagvlak voor een SMR in Den Helder. Een referendum is daarvoor een “prima middel”, stelt de Stadspartij. Volgens de fractie zijn de Europese verkiezingen tussen 6 en 9 juni een uitgelezen moment om dat referendum te houden. De kans is groot dat de Stadspartij hier in gesteund wordt door Fractie Pastoor, aangezien Michel Pastoor zondagmorgen tijdens de radio uitzending van De Week op Zondag zei dat goed moet worden onderzocht of er voldoende draagvlak voor een SMR is.
Tijdens de informatieavond op 11 december werd duidelijk dat de realisatie van een SMR in Den Helder nog minstens acht jaar zal duren. Als een locatie gevonden is en het ontwerp op tafel ligt, gaat de vergunningsprocedure van start. Dat neemt drie jaar in beslag. Pas als alle vergunningen verstrekt zijn, kan de bouw beginnen, wat ongeveer vijf jaar duurt.
Niks referendum. zo snel mogelijk beginnen met bouwen!! Die dingen hadden er al lang moeten staan dan waren al die gesubsidieerde windmolens niet nodig geweest. Windmolens zijn de oplossing niet, zijn duur, en leveren geen constant vermogen maar zijn afhankelijk van de wind. Wat mij betreft zo snel mogelijk over op kernenergie.
Ik geef de voorkeur aan een heel goede, voor iedereen begrijpelijke, eerlijke voorlichting over de voor- en nadelen van een kernreactor in de gemeente. Gebaseerd op feiten en niet op meningen en onderbuikgevoelens. En vervolgens zou ik een enquête een goed idee vinden zodat iedere inwoner, goed voorgelicht, een eigen afweging zou kunnen maken en stemt op wat het hij/zij denkt dat het beste is. Zo creëer je draagvlak. En als de meerderheid er liever van afziet, dan gewoon niet doen.