Anna Paulowna – Incluzio Hollands Kroon (IHK) heeft haar rapportage over het derde kwartaal van 2024 gepresenteerd. Incluzio Hollands Kroon is verantwoordelijk voor Jeugdhulp, Wmo en de basisvoorzieningen in de gemeente Hollands Kroon. In de rapportage worden de prestaties, financiële resultaten en voortgang belicht. De rapportage is samengevoegd met de eerder vertraagde rapportage over het tweede kwartaal.
De derde kwartaalrapportage laat een financieel voordeel zien van €136.000,- ten opzichte van de begroting. Dit is vooral te danken aan hogere renteopbrengsten en vertraagde vacature invullingen. De gemeente verwacht dat de begroting over het gehele jaar realistisch blijft, ondanks mogelijke tegenvallers in het laatste kwartaal.
De rapportage toont een stabiele voortgang in het behalen van de transformatiedoelen en een gezonde financiële positie. Wel blijven wachttijden en het gebruik van E-health punten van aandacht. De wachttijden bij Jeugdzorg stegen in het tweede kwartaal wel, maar zijn inmiddels teruggebracht naar 30 dagen. Bij Wmo blijft de wachttijd kort.
Buiten de lijntjes kleuren
Wethouder Mary van Gent is erg tevreden over de werkzaamheden van Incluzio. “We blijven nog steeds keurig binnen het budget (rijksmiddelen voor jeugdzorg en wmo) en we zien de lichte jeugdhulp aan de voorkant stijgen, waardoor zeer kostbare jeugdhulptrajecten zoals uithuisplaatsingen juist weer dalen. Dat is ook wat je graag ziet, snel oppakken voordat zaken uit de hand lopen en vaak veel gecompliceerder worden.”
Van Gent geeft het voorbeeld waarbij er twee kinderen door nare omstandigheden uit huis geplaatst moesten worden (kosten globaal 1 miljoen per jaar), terwijl familie zich graag over deze kinderen zou willen ontfermen, maar daar geen ruimte voor had. “Door een aanbouw van 60.000 euro in hun vastgoed te realiseren hebben we die dubbele uithuisplaatsing een flink aantal jaren geleden weten te voorkomen. Voor die kinderen natuurlijk veel fijner en voor de gemeente een enorme kostenpost minder. Ik moest daarvoor wel even buiten de lijntjes kleuren, maar dat doe ik in zo’n geval graag.”
Wethouder financiën Maarten Versluis geeft daarover complimenten aan zijn collega omdat hij ook ziet dat veel gemeenten worstelen met de jeugdzorg en wmo, waarbij er maar heel weinig gemeenten zijn die uitkomen met het beschikbaar gestelde budget. “Sommige gemeenten geven aan dat ze slechts één uithuisplaatsing van de artikel 12 status vandaan zitten waarbij een gemeente onder toezicht wordt gesteld. Dat geeft aan hoe fragiel een gemeentelijke begroting eigenlijk is tegen nauwelijks beïnvloedbare situaties in de jeugdzorg.” Hij is dan ook erg content dat Hollands Kroon dit goed geregeld heeft.
Uitspraak Centrale Raad van Beroep
Over de uitspraak van de Centrale Raad van Beroep zegt van Gent desgevraagd het volgende: “We moesten onze jeugdverordening aanpassen, waarbij we nu netjes uitgeschreven hebben wat zelfredzaamheid is. Dit is dus gecorrigeerd, vastgesteld door het college en ligt ter besluitvorming voor in de komende raadsvergadering. Daarnaast had de Centrale Raad van Beroep gesteld dat de opsteller van het zorgplan of degene die de indicaties stelt niet dezelfde partij mag zijn die dit ook uitvoert. We hebben naar die constatering eerst juridisch laten kijken, omdat Incluzio die indicatie nooit zelf doet, maar dat die juist in de tweede lijn wordt gesteld. Om zeker te zijn hebben we het nu bij een extern bureau neergelegd om ook extern te toetsen of we dit nu verkeerd zien. We wachten nu nog op dat advies om te zien wat verstandig is.”