Meer dan de helft Noord-Hollanders vindt CoronaMelder nuttig

Noord-Holland – Meer dan de helft van de Noord-Hollanders vindt CoronaMelder nuttig, omdat de app ervoor zorgt dat het coronavirus zich minder verspreidt. Dit blijkt uit doorlopend onderzoek van Tilburg universiteit. De GGD’en in Noord-Holland hebben als gevolg van meldingen in de app tot eind november 10.462 coronatesten gedaan. De meeste mensen die een melding in CoronaMelder kregen, kwamen zo sneller in beeld voor het bron- en contactonderzoek.

Dit bewijst dat CoronaMelder werkt. “De cijfers laten zien dat CoronaMelder erin slaagt meer én sneller mensen te bereiken”, zegt prof. dr. Wolfgang Ebbers die het onderzoek leidt naar de werking en het gebruik van de app. “Want het hoofddoel van CoronaMelder is het ondersteunen van de GGD’en in het bron- en contactonderzoek.”

CoronaMelder is zo gemaakt, dat de app niet weet wie iemand is en ook niet waar diegene zich bevindt. Een kwart van de Nederlanders heeft CoronaMelder al op zijn mobiele telefoon gezet. De meeste Noord-Hollanders zijn positief over CoronaMelder. Dr. ir. Nynke van der Laan van Tilburg universiteit: “Mensen gebruiken de app omdat het ervoor zorgt dat het coronavirus zich minder verspreidt. Maar óók om mensen met een kwetsbare gezondheid tegen het virus te beschermen.”

Meer mensen bereikt
CoronaMelder helpt niet alleen om sneller mensen te bereiken, maar ook om méér mensen te vinden. Sinds 1 december kunnen mensen zich na een melding in de app ook laten testen als zij geen klachten hebben. In zes weken tijd heeft CoronaMelder geholpen om in Nederland 1.300 besmettingen vast te stellen. Zonder de app waren die besmettingen later opgemerkt en hadden ze voor extra besmettingen kunnen zorgen.

“Deze uitkomsten zijn reden tot voorzichtig optimisme”, volgens Van der Laan. “Uit het doorlopend onderzoek blijkt dat gebruikers van CoronaMelder zich door de app niet minder voorzichtig gaan gedragen. Bovendien geeft meer dan 90% van de huidige gebruikers aan dat ze na een melding in de app een test laten uitvoeren, thuisblijven en geen bezoek ontvangen.”

Bijna 4,5 miljoen downloads
Inmiddels hebben al bijna 4,5 miljoen mensen CoronaMelder gedownload. Ebbers: “Dat is al een mooi aantal. Maar er is nu ook een nóg besmettelijker variant van het virus. Dus het zou goed zijn als mensen die CoronaMelder nog niet op hun mobiel hebben gezet, dat alsnog doen. Want het onderzoek toont aan dat de app helpt de verspreiding van het virus te beperken.”

De app nog niet gedownload? Ga naar de App Store en de Google Play Store om CoronaMelder te downloaden. Het gebruik van de app is altijd vrijwillig.

Zo werkt CoronaMelder
De app stuurt deelnemers een melding als zij langere tijd dicht bij iemand in de buurt zijn geweest, die later het coronavirus blijkt te hebben. Dit kan een bekende zijn, maar ook een app-gebruiker bij wie de deelnemer in de buurt is geweest dit kunnen ook onbekende mensen zijn. Als iemand een melding hebt ontvangen, lees diegene in de app welke maatregelen ze kunnen waarnemen en wanneer de testmogelijkheid is. Dankzij de melding kunnen deelnemers voorkomen dat zij onbewust een ander besmet. Want het coronavirus is al door te geven voordat iemand zich voelt.

Voor meer informatie over CoronaMelder, bijvoorbeeld over privacy, de techniek of de veiligheid, is te vinden op www.coronamelder.nl. Voor vragen over de app zelf, is er ook een mogelijkheid om gratis te bellen met de medewerkers van de Helpdesk CoronaMelder op 0800-1280. Deze helpdesk is elke dag geopend van 8:00 tot 20:00 uur.

Installeren van de app lastig? Bel de DigiHulplijn op 0800-1508. De DigiHulplijn is elke werkdag bereikbaar van 9:00 tot 17:00 uur.

Mobiele versie afsluiten