Cultuur/NatuurDen Helder

CO2 uitstoot gemeente daalt verder, nieuw stadhuis gaat ook bijdragen

Advertentie:

Den Helder – De koolstofdioxide (CO2) uitstoot van de gemeente Den Helder is ten opzichte van 2018 met 18 procent gedaald. Dat blijkt uit de ‘CO2-prestatieladder’ van 2021 die is gecertificeerd door Normec NCK. Voor de gemeente gaat het vooral om gas- en elektriciteitsverbruik. Een groot gedeelte daarvan komt door de openbare verlichting. Volgens het college zal de uitstoot verder afnemen wanneer het ambtelijk apparaat verhuist naar het nieuwe stadhuis op Willemsoord.

Bij de metingen is niet enkel gekeken naar de gemeente, maar ook naar verbonden partijen Willemsoord B.V., Port of Den Helder en Airport Den Helder. Het pand met het hoogste gasverbruik is het pand van de brandweer, Bastiondreef 4. Voor de verbonden partijen is dat het kantoor van Port of Den Helder. In 2021 heeft de gemeentelijke organisatie 1.592 ton CO2 uitgestoten. Dat is ten opzichte van 2020 een daling van 4 procent. Het doel van de gemeente was om in 2022 15 procent minder uit te stoten dan in 2018. Deze doelstelling is nu behaald.

Dit is onder andere gelukt door het gebruik van HVO-diesel. HVO staat voor ‘Hydrotreated Vegetable Oils’. Het wordt gemaakt van veel verschillende soorten afval: Van frituurvet en dierlijke vetten tot hout in plaats van ‘gewone’ pulp. Door het gebruik van HVO-diesel kan de gemeente de CO2-uitstoot van het brandstofverbruik voor materieel met 89% omlaag brengen. Daarnaast is de openbare verlichting sterk verduurzaamt en is het verbruik voor het stadskantoor aan de Verkeerstorenweg een stuk lager dan het voormalige stadhuis Drs. F. Bijlweg 20. Ook is een pand van Sociaal Domein afgestoten.

De toekomst
Het college houdt er rekening mee dat de daling in 2021 ook te maken had met de lockdown. Omdat dit in 2022 niet het geval was zou het kunnen dat er voor dat jaar weer een stijgende lijn is te zien. In het laatste kwartaal van 2023 wordt de CO2-uitstoot van 2022 getoetst. Op korte termijn komt het college met nieuwe doelstellingen voor de periode tot en met 2026. Door het continu werken aan verduurzaming verwacht de gemeente in de komende jaren toch verder te kunnen reduceren. Een belangrijke stap daarin is het verhuizen van het stadhuis naar Willemsoord. De ingebruikname van dit nieuwe, duurzamere pand zal ook leiden tot een flinke reductie van de CO2 uitstoot.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

7 reacties

  1. “Een belangrijke stap daarin is het verhuizen van het stadhuis naar Willemsoord. De ingebruikname van dit nieuwe, duurzamere pand zal ook leiden tot een flinke reductie van de CO2 uitstoot”. Hoe wordt dat berekent,,, want alles wat er gebruikt word aan Energie op Willemsoord is al meer als nu a/d/ Kerkgracht. De warmte voorziening gaat wel via Warmtepompen [aardwarmte] maar ieder grammetje is er één, bovendien het Elektriciteit verbruik zal ook veel hoger zijn als op de Kerkgracht. Het wordt totaal altijd MEER… bovendien zijn de panden zo’n 6x zo groot dus waar wordt de eerste zin op gebaseerd??

    1. F.Brand, U vergeet de rest. Op de kerkgracht zit alleen de frontoffice. Dus de loketten en publieke zaken. Het grootste deel van de ambtenaren bezetten nu een deel van het (niet perse energiezuinige) Rabobank kantoor, als tijdelijke oplossing. Dit wordt van de Rabobank gehuurd. Sowieso dus al beter als er weer een eigen (energiezuinig) stadhuis komt, scheelt ook op lange termijn de kosten voor huur. En zal wellicht ook zorgen voor minder stikstofuitstoot, maar dat zou ik zo niet weten.

      1. Harmke, dáár heb ik even niet aan gedacht… maar toch “een flinke reductie ” ???

        1. F.Brand, Eerlijk gezegd denk ik ook dat “een flinke reductie” wat overdreven is. En dat de gemeente, door haar intrek te nemen in het energiezuinige stadhuis, doet aan co2 reductie klinkt leuk. Maar de panden aan Kerkgracht en Kooypunt blijven gewoon bestaan neem ik aan en zullen, met wellicht een nieuwe invulling door andere partijen, net zoveel co2 uitstoten als voorheen. Dus qua co2 uitstoot schieten we er niet zoveel mee op is mijn gedachte.

  2. Dan laten ze kennelijk de hoeveelheid uitgestoten CO2 tijdens de bouw/verbouw van het stadhuis op Willemsoord even buiten beschouwing voor het gemak. Ze hadden gewoon op de kerkgracht en het kooypunt moeten blijven zitten. Had een heleboel CO2 gescheeld!!

    1. Het verbaasd u toch niet dat ze wederom liegen in”hun eigen straatje” ? Dat is politiek tegenwoordig , zowel landelijk als lokaal.

      1. Sterker: het is nooit anders geweest. Politiek wordt door mensen bedreven, en zoals bekend liegt en bedriegt het grootste deel van de mensheid, en politici voorop, als er ergens voordeel valt te behalen….

Wellicht ook interessant

Back to top button