Den HelderVideo

IJsclub Julianadorp viert jubileum: “We gaan voor de honderd” (video)

Advertentie:

Juliandorp – Gestart op de sloten en vaarten, doorgezet in Blauwe Keet, en uiteindelijk gevestigd aan de Landbouwstraat. De IJsclub in Julianadorp heeft een rijke historie, en is inmiddels toe aan het 90-jarig jubileum. Het bestuur ziet genoeg ijs aan de horizon, en stevent af op een honderdjarig bestaan.

Hoewel het er naar uit ziet dat er tijdens de jubileumviering van de IJsclub niet geschaatst kan gaan worden, mag dat volgens Ruud Konijn de pret niet drukken. Als voorzitter van de club organiseert hij een feestelijke avond voor de leden, en werpt een plezierige blik op verleden én toekomst. 23 januari is de club jarig, maar wordt tijdens de ledenvergadering op 21 januari gevierd: “De leden en vrijwilligers worden eens extra verwend op die avond. Zonder deze mensen kan de club niet bestaan”.

Konijn nam het bestuurdersstokje over van Klaas Bregman, die al sinds jaar en dag actief is bij de club. Over de geschiedenis van de club, die begon op de sloten en vaarten rondom Julianadorp, weet hij dan ook veel te vertellen: “In 1963 hebben we nog een schaatsbaan gemaakt op het Noord-Hollands kanaal, dat was toen bevroren”. Door alle ijsblokken weg te bikken en een egale baan te maken konden de fanatiekelingen van de club daar trainen voor de Elfstedentocht van dat jaar, die de boeken in zou gaan als de zwaarste van de tocht der tochten. Hierna besloot Bregman dat de club toe was aan een vaste stek. Rond het voormalig buurtschap Blauwe Keet groef hij met een groep vrienden een bunker uit, die moest dienen als clubgebouw en waar schaatsers terecht konden voor hun koek en zopie. Veel geld was er niet, vertelt Bregman: “Nadat iedereen zijn chocolademelk op had nam de voorzitter de plastic bekertjes mee naar huis. Die werken afgewassen, en opnieuw gebruikt”.

Materiaalmannen

Naast zijn rol als bestuurslid verzorgde Bregman samen met zijn broer ook voor de praktische oplossingen waar de ijsclub behoefte aan had, met zijn broer Chris als stille kracht voornamelijk achter de schermen. Zo bouwde ze zelf de veegmachine van de club aan, en ontwierpen ze een systeem om de baan in minder dan 24 uur vol te laten lopen. “Mijn broer is eigenlijk heel technisch. Wij bedachten vaak samen handige oplossingen, en Chris voerde ze dan uit”. Een van de uitvindingen van de broers was de scheurendichter, een manier om met een aangepaste gasbrander de scheuren in de baan weer glad te trekken. Die uitvinding was erg in trek bij andere schaatsclubs uit de regio: “We hebben er andere schaatsclubs nog mee geholpen, maar het geheim van de werking scheurendichter hebben we mooi voor ons gehouden”.

Inmiddels bestaat de club bijna een eeuw, en van stoppen heeft het bestuur nog niet gehoord. Bregman merkt wel op dat de winters vroeger wat langer en steviger waren dan nu: “Ja, dat merk je wel. Maar goed, vroeger had je ook wel tijden dat er geen ijs was, maar de winters waren gewoon langer”. Voorzitter Konijn heeft in ieder geval goede hoop dat de club de komende jaren nog genoeg schaatsplezier kan verzorgen voor haar leden. “Als we geen hoop meer houden kunnen we net zo goed stoppen. In december hebben we bijvoorbeeld nog twee hele mooie dagen gehad om te schaatsen.” Het volgende doel wordt uitpakken met het honderdjarig bestaan: “Zeker weten. Daar gaan we voor, en dat gaat ook lukken.”

Toon meer

Brent van der Hell

Brent van der Hell is werkzaam bij Regio Noordkop als verslaggever / redacteur TV. Hij is bereikbaar via brent@regionoordkop.nl, of via de telefoonnummers 0627656370 en 0223684609.

Wellicht ook interessant

Back to top button