Hollands Kroon

Nieuwe knelpunten elektriciteitsnet Hollands Kroon en West-Friesland

Hollands Kroon – Het elektriciteitsnet heeft in delen van West-Friesland en Hollands Kroon de maximale capaciteit bereikt voor het leveren van stroom. Hiermee is het elektriciteitsnet van deze gebieden ‘vol’. Netbeheerder Liander werkt aan slimme oplossingen en een uitbreiding van het elektriciteitsnet om zo meer capaciteit te creëren.

Als gevolg van de snelgroeiende economie, de digitalisering van de samenleving, het in recordtempo bouwen van huizen en het verduurzamen van de energievoorziening raakt het elektriciteitsnet op steeds meer plekken vol. Hierdoor kunnen grootverbruikers van elektriciteit – zoals supermarkten, horeca, kantoren en fabrieken – die zich hier willen vestigen of meer elektriciteit willen afnemen, niet in hun vraag worden voorzien. Daarom worden zij op een wachtlijst geplaatst. Zou Liander dit niet doen, dan neemt de kans op stroomstoringen en langdurige uitval in de regio toe.

Huidige capaciteit blijft gegarandeerd
Liander meldt dat ondernemers kunnen blijven rekenen op het vermogen waar ze op dit moment een contract voor hebben. De netbeheerder betreurt de ontstane situatie voor de ondernemers en instellingen die het wel raakt en werkt met man en macht om deze op te lossen. De ontwikkelingen hebben geen gevolgen voor consumenten die stroom verbruiken of terugleveren met hun zonnepanelen.

De structurele oplossing om in de grote vraag naar elektriciteit te kunnen voorzien is het verzwaren en uitbreiden van het elektriciteitsnet. Hiervoor is allereerst de uitbreiding van de capaciteit van het station Westwoud nodig. Zowel Liander als TenneT, de beheerder van het hoogspanningsnet, hebben diverse grootschalige werkzaamheden gepland. Zo worden de huidige transformatoren ingeruild voor exemplaren met veel meer vermogen, wordt een extra transformator bijgeplaatst en komen er meer ‘stopcontacten’ op het station. Liander verwacht de extra capaciteit op station Westwoud op zijn vroegst in 2026 in gebruik te kunnen nemen.

Flexibel omgaan met energie
Met het oog op de toekomst stelt Liander dat consumenten flexibel moeten omgaan met energie. “We gaan naar een nieuw systeem waarbij elektriciteit niet meer 24/7 beschikbaar is,” laat de netbeheerder weten. “We zullen ons energiegebruik aan moeten passen aan de beschikbaarheid. Dus veel energie gebruiken op de momenten dat het er is en minder als energie schaars is. Hier zal ook de prijs op moeten worden aangepast.”

Toon meer

Peter Rus

Peter Rus is sinds januari 2023 werkzaam bij Regio Noordkop als journalist. Hij is bereikbaar via peter@regionoordkop.nl en via 0625487127.

Wellicht ook interessant

Reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button