DefensieVideo

Startsein voor de bouw van Zr.Ms. Den Helder

Den Helder – Aan boord van de Karel Doorman, het grootste Nederlandse marineschip, zijn woensdagmiddag de handtekeningen gezet die het startsein vormen voor de bouw van een nieuw bevoorradingsschip. Voor het eerst zal de naam van thuisstad Den Helder aan een marineschip zijn verbonden.

“Het is een echte feestdag, want voor het eerst in tien jaar hebben we een belangrijk contract getekend”, vertelt admiraal Arie Jan de Waard. “Het is voor de bouw van het Combat Support Ship Den Helder.” Het schip zal door Damen Nabal Shipyards voor het grootste deel worden gebouwd in Roemenië. De afbouw vindt plaats in thuisstad Den Helder. Bij het project zijn meer dan 100 Nederlandse bedrijven betrokken. Het bevoorradingsschip zal op zee andere schepen gaan voorzien van brandstof en andere materialen.

Het is de eerste keer dat een marineschip de naam van de thuishaven gaat dragen. “Eigenlijk neemt de vloot straks een stukje Den Helder mee de zee op om ze daar te bevoorraden. Hoe mooi kan het zijn”, zegt De Waard. De naamgeving onderstreept ook de lange traditie en samenwerking die de marine en de stad met elkaar hebben. Volgens burgemeester Jeroen Nobel werpt dat zijn vruchten af voor de hele maritieme sector: “Het is niet alleen belangrijk voor de marine, maar ook voor de stad en de hele regio. Het gaat economisch beter. We moeten elkaar gaan helpen op het gebied van scholing en ook zorgen dat de arbeidskrachten deze kant op komen.”

Het nieuwe schip is gebaseerd op de Karel Doorman en kan daardoor relatief snel worden gebouwd. In 2024 moet het schip in Den Helder liggen en zal er een periode mee worden proefgevaren. Een jaar later komt het echt in dienst.

Toon meer

NH Nieuws

De bron van bovenstaand bericht is NHNieuws, de provinciale omroep voor Noord-Holland. Zij is mediapartner van Regio Noordkop.

Wellicht ook interessant

Back to top button