Den HelderVideo

Kotter HD4 ‘Hendrik Petronella’ deels thuis op Willemsoord (video)

Advertentie:

Den Helder – Een ode aan de Helderse visserij, dat moeten de onderdelen van de recent gesaneerde kotter HD4 van de familie Bais gaan vormen. Kenmerkende delen van de boeg en de achtersteven zijn op initiatief van het Helders Museum in samenspraak met de vissersfamilie uitgesneden door de sloper, en zullen omgevormd worden tot kunstwerk. Zeestad staal zal de delen omtoveren, in samenspraak met het publiek.

Vroeg in de morgen werden de delen uitgeladen op Willemsoord. “Mooi dat ze terug zijn. Maar het is ergens ook wel een triest gezicht”, mijmert Laurens van Zoonen van Stichting Afgestoft. De stichting, die onder andere het Helders Museum vertegenwoordigd, vond dat de onderdelen van de 42,9 meter lange boomkorkotter gered moesten worden van de sloop. De stichting bedacht een plan: herkenbare delen van de kotter zouden gespaard blijven, om te worden omgetoverd tot kunstwerk. “We zagen de beelden van de kotter die werd afgesleept uit de haven, en dat deed wel wat met ons. We dachten, hier willen we iets mee. Iets tastbaars van behouden. Toen dachten we: hoe mooi zou het zijn als we die code, HD4, terug naar de stad kunnen halen?”. De stichting heeft daarbij de hulp ingeroepen van Zeestad staal, die de delen gaat verwerken.

Dirk Kraak, bekend Helders visserman, kijkt met gemengde gevoelens naar het uitladen van de rompdelen waar nog altijd duidelijk de havencode en de naam op prijken. “Daar liggen ze dan. Het schip is toch gedeeltelijk weer terug naar Den Helder gekomen.” Toch laat het ook hem niet onberoerd: “Het is wel emotioneel natuurlijk. Het moet gewoon nog een plekje krijgen, vooral bij de families die het betreft”. Die betreffende familie Bais was zelf niet aanwezig bij de gedeeltelijke terugkeer van hun kotter, en Kraak snapt wel waarom. “Kijk, dat is ook logisch. Het heeft nog wat tijd nodig om te helen.”

Input van Nieuwediepers
Het kunstwerk moet uiteindelijk tot stand komen met hulp van de inwoners van Den Helder. Zo is er een crowdfundingsactie op touw gezet, en kan iedereen meebeslissen over welke vorm de kunstwerken uiteindelijk moeten krijgen. “We vragen de input van het publiek, zij kunnen hun ideeën insturen. Maar we vragen ook de hulp van het publiek om het project te kunnen bekostigen. We doen alles voor de kostprijs, maar dat is nog steeds niet gratis. We nodigen een ieder die het project een warm hart toedraagt uit om een donatie te doen.”

Op de vraag welke vorm de kunstwerken krijgen en op welke termijn het eindresultaat klaar zal zijn kan dus nog geen antwoord worden gegeven, maar de werken worden in ieder geval gemaakt in samenspraak met de familie Bais. De delen zullen tot die tijd tentoongesteld worden bij Zeestad staal, en ook tijdens Sail Den Helder zullen zij een prominent plekje krijgen op Willemsoord.

Het museum heeft wat fantasieën over de kunstwerken, maar wil die nog niet delen. Van Zoonen: “Die houden we nog even voor ons. We willen het publiek niet een bepaalde kant op bewegen”. Dirk Kraak heeft nog geen concrete ideeën over de uitvoering, maar wel over de symboliek die het werk moet uitdragen: “Het moet natuurlijk een mooie plaats krijgen, het liefst dicht bij de zee. Het moet een verhaal vertellen over de historische visserij van Den Helder.”

Een ieder die wil bijdragen aan het eerbetoon kan dat doen via de website van het Helders Museum.

Toon meer

Brent van der Hell

Brent van der Hell is werkzaam bij Regio Noordkop als verslaggever / redacteur TV. Hij is bereikbaar via brent@regionoordkop.nl, of via de telefoonnummers 0627656370 en 0223684609.

Wellicht ook interessant

Back to top button