Politiek

Hoe openbaar is het bestuur in Hollands Kroon?

Advertentie:

Anna Paulowna – Hoe openbaar is het openbaar bestuur in Hollands Kroon? Die vraag kwam zaterdagmiddag op tafel tijdens het radioprogramma ‘De week op zaterdag’. Interviewer en ‘binnenlands bestuur redacteur’ Stijn Vos vroeg gemeenteraadslid Petra Borst-Koorn waarom deze beeldvormende vergaderingen eigenlijk niet openbaar zijn. Ook VVD-raadslid Petra Borst kon slecht duiden waarom deze noodzaak aanwezig is en zocht de reden in de wijze waarop het nieuwe college graag in alle vrijheid informatie op wenst te halen bij de gemeenteraad. Deze werkwijze is wat haar betreft niet noodzakelijk, want als openbaar bestuur moet je zo transparant mogelijk zijn wat betreft de VVD in Hollands Kroon.

Een aantal vergaderingen, vooral over belangrijke onderwerpen, wordt in Hollands Kroon dus aan de openbaarheid onttrokken, waarin raadsleden juist met elkaar van gedachten wisselen over voor, – en nadelen van toekomstig beleid. Hierdoor begint politiek een steeds schimmiger karakter te krijgen, hetgeen je juist in de tijd dat het vertrouwen in de politiek al historisch laag is, niet zou moeten willen. Het vreemde daarbij is dat het coalitieakkoord in Hollands Kroon juist de mond vol heeft over openheid en het betrekken van de inwoners, hetgeen in praktijk met besloten vergaderingen dus niet gebeurt.

In alle vrijheid
Ook het college is de afgelopen maanden regelmatig bevraagd waarom beeldvormende vergaderingen achter gesloten deuren plaatsvinden en haar antwoord was daarbij dat raadsleden in alle vrijheid hun mening moeten kunnen geven over bepaalde onderwerpen. Daarbij gaat het college natuurlijk voorbij aan het feit dat inwoners ook juist willen vernemen hoe politieke partijen over bepaalde onderwerpen denken. Het raakt volgens Stijn Vos aan een onzeker college dat zich in de achterkamer eerst wilt vergewissen van voldoende politieke steun voordat het een voorstel naar buiten durft te brengen. Daarmee ontaardt deze methodiek veelal in bloedeloze hamerpunten in de gemeenteraad, zonder dat politieke partijen zich op een goede manier openbaar kunnen onderscheiden richting hun inwoners.

Toon meer

Hans Boskeljon

Hans Boskeljon is sinds mei 2023 politiek verslaggever voor Regio Noordkop. Hij richt zich uitsluitend op de politiek binnen de gemeente Hollands Kroon. In het verleden was hij onder meer werkzaam bij NRG en als wethouder in de gemeente Den Helder. Hans is bereikbaar via hans@regionoordkop.nl.

Wellicht ook interessant

Back to top button