112Kop van Noord-Holland

Noordkop doorstaat storm Eunice zonder veel problemen

Regio Noordkop – De Noordkop heeft storm Eunice redelijk goed doorstaan. Natuurlijk waren er veel afgewaaide takken, een aantal bomen omver en dakpannen die van de daken vlogen, maar echt hele grote incidenten hebben zich gelukkig niet voorgedaan.

Veel bedrijven hadden hun medewerkers vrijdag extra vroeg naar huis gestuurd. Scholen sloten eerder de deuren, net als het zwembad in Den Helder, de test-, en vaccinatielocaties van de GGD, sommige winkels en nog flink wat andere instellingen. Ook werd afgeraden de weg op te gaan, wat door de meeste automobilisten werd opgevolgd.

In het ziekenhuis van Den Helder moesten enkele patiënten naar een andere kamer worden gebracht, toen materiaal op het dak losraakte. Er waaiden enkele platen van het dak en daarom werd uit voorzorg de aangrenzende weg tijdelijk afgezet. In het ziekenhuis zelf ontstond geen schade en ook is niemand gewond geraakt.

Bomen op de weg
Meerdere boomstronken waaiden vrijdagavond de weg op bij de N242, ter hoogte van Nieuwe Niedorp, zo meldt mediapartner NH. De gekapte boomstronken lagen netjes opgestapeld langs de weg, maar rond 20.00 uur blies storm Eunice de stapels omver en rolden de stronken over de weg.

De bediening van alle bruggen en sluizen in de provincie werd in de loop van vrijdag stilgelegd. Het werd te gevaarlijk om ze nog te bedienen, zo liet de adjunct-directeur Beheer & Uitvoering van de provincie weten.

Schade
De eerste schademelding kwam vrijdag al rond 14.00 uur, toen dakpannen loswaaiden van een woning aan de Ruyghweg in Den Helder. Later op de dag moest de brandweer nogmaals naar de Ruyghweg voor loslatende dakpannen. Ook elders liet was gevelbeplating los, in Hippolytushoef waaide een houten schutting om en bij het tankstation aan de Kievitstraat in Den Helder waaide een boom om, wat voor een gevaarlijke situatie zorgde.

Al met al een flinke waai in de Noordkop, maar de voorspelde windstoten van meer dan 130 km/uur bleven uit. Toch was het landelijk gezien de zwaarste storm sinds 2018. Goed nieuws is er ook voor de liefhebbers van Lange Jaap, de vuurtoren in Huisduinen heeft de storm probleemloos doorstaan.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button