TexelUitgaan

Verhalen en meer bij Museum Kaap Skil in de voorjaarsvakantie

Texel – Tip voor de voorjaarsvakantie: breng een bezoek aan Museum Kaap Skil! Tot 1 maart zijn er nog opgedoken vondsten uit het wrak van het Engelse oorlogsschip Apollo te zien, op dinsdag en donderdag zijn er juttersverhalen en voor kinderen is er een bingo-speurtocht. Voor ieder wat wils.

Museum Kaap Skil is misschien wel het meest verrassende uitje van Texel. Het veelzijdige museum geeft een prachtig inkijkje in het leven van zeevaarders en thuisblijvers in de tijd dat Texel het middelpunt van de wereldhandel was. De honderden scheepswrakken op de zeebodem bij Texel zijn daar de tastbare overblijfselen van. Van de meeste wrakken weet niemand welk schip het was en waar deze vandaan kwam of heen ging. Het wrak van HMS Apollo is wat dat betreft een uitzondering: hiervan is de hele geschiedenis bekend. In de kelder van het entreegebouw zijn een paar vondsten uit de Apollo te zien en is het verhaal erachter te ontdekken.

Leven op een eiland is leven met de zee. Dat geldt zeker ook voor de eilander jutters, die generaties lang materialen en schatten van het strand haalden. Deze vrijbuiters hebben de mooiste verhalen, die ze graag delen met de bezoekers van het museum. Op beide dins- en donderdagen in de twee vakantieweken kan iedereen om 11:30 uur en 13:30 uur aanschuiven voor de juttersverhalen in de jutterij.

Een eiland dat omringd is door zee, kan ook vanaf het water aangevallen worden. Om eventuele vijanden op het water de baas te kunnen, bouwde Willem van Oranje in 1574 Fort de Schans. Later breidde Napoleon het stervormige fort verder uit. Wie meer wil weten over dit verdedigingswerk, kan terecht bij de rondleiding over het fort op woensdag 23 februari en 2 maart om 13:30 uur. Een excursie langs de gracht, over de wallen, de ophaalbrug, in de kruitkamer en bij het kanon. Boeken kan bij de receptie van Museum Kaap Skil of via kaapskil.nl.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button