Politiek

College kondigt nieuw hondenuitlaatbeleid aan

Advertentie:

Den Helder – De regels voor het uitlaten van honden in de gemeente Den Helder gaan op 27 februari 2024 veranderen. Dat meldt het Helderse college. Veranderingen die worden doorgevoerd zijn onder meer dat honden op de dijk aangelijnd moeten zijn en er omheinde losloopgebieden komen. Al met al worden losloopgebieden beperkt.

De gemeente Den Helder is al sinds 2021 van plan het hondenuitlaatbeleid aan te passen, omdat de uitvoering ervan onvoldoende zou zijn. “Daarom werd een uitgebreid proces gestart om uit te zoeken wat wenselijk is in de gemeente”, aldus het college. Uiteindelijk zijn nieuwe beleidsregels vastgesteld die op 27 februari van kracht gaan. Tegen het nieuwe beleid kan bezwaar (en vervolgens beroep) worden ingediend. Zo is belangenvereniging Blaffend Protest het niet eens met het besluit van het college. Wanneer het aanwijzingsbesluit onherroepelijk is, wordt waar nodig de buitenruimte aangepast conform het hondenuitlaatbeleid.

Bewoners worden van het nieuwe beleid en uiteindelijk de losloop-, verbods-, en aanlijngebieden op verschillende manieren op de hoogte gebracht. Zo maakt de gemeente gebruik van de gebruikelijke sociale media kanalen en komen berichten op de stadsnieuwspagina in de krant te staan. Ook werkt de gemeente de webpagina www.denhelder.nl/honden bij en zal daar ook een online kaart met losloop-, verbods-, en aanlijngebieden te vinden zijn. Buiten wordt gecommuniceerd met borden en stellen handhavers zich proactief hondeneigenaren persoonlijk benaderen.

Toon meer

Lianne Snel

Lianne Snel studeerde politicologie en American Studies aan de Universiteit van Amsterdam. Zij is sinds maart 2023 werkzaam als onderzoeks- en politiek journalist voor zowel Regio Noordkop als Noordkop Centraal. Zij is bereikbaar via lianne@regionoordkop.nl.

22 reacties

 1. Zou er dan ook eens een losloopverbod kunnen komen voor de vele katten die de tuinen van anderen volschijten?

 2. Apart, gaat over een ruime week in…. en met moet nog beginnen met de communicatie. Dit is overigens een heel verkeerde ontwikkeling. Losloopgebieden (nouja, meestal zijn het kleine veldjes, geen gebieden) met een omheining zijn geen oplossing, maar veroorzaken alleen maar meer problemen. Mijn hond hoeft daar niet in, dan maar een keer een bon. Het is een geconcentreerde broedplaats voor stank en ziekten. Ook is het helemaal niet handig om bepaalde honden bij elkaar achter een hek te zetten. Geen idee wat ze hier in de buurt precies willen gaan doen (ja, de dijk, daar kan ik me dan nog wel iets bij voorstellen), maar hier in de buurt zijn het hoe dan ook oplossingen voor niet-bestaande problemen die ons wel geld gaan kosten. En inderdaad: ook ik heb veel meer last van de katten.

 3. Van beleid is geen enkele sprake! Het is een ondoordacht plan om op deze manier hondenoverlast in te perken. Begin dan eerst eens met handhaven, want de grootste ergernis is mijns inziens de hondenpoep die ik overal tegenkom tijdens het rondje wat ik met mijn hond loop. Ik ruim trouw de stront van mijn hond op (zoals het hoort) maar kom ook regelmatig met poep aan de schoen thuis omdat er hondeneigenaren zijn die het niet zo nauw nemen met de regels. Gebruik het geld wat deze absurde plannen kosten om te handhaven!

 4. Ga mijn hond niet aanlijnen op de dijk en blijf ook niet staan om de boete in ontvangst te nemen. De dijk is bij uitstek geschikt om lekker te trainen met een bal of heerlijk naast de fiets te laten uit razen. Poep ruim ik netjes op en verder zijn wij niemand tot last. Ga is wat belangrijkere zaken controleren zoals dat tuig op het Juliana plein!

 5. Ontzettend jammer dat de hond niet meer los op de dijk mag rennen! Daar hebben ze behoefte aan, even lekker los. En wie heeft daar eigenlijk last van? Overigens, hoe zit dat eigenlijk want de dijk is van rijkswaterstaat? Hopelijk in de buurt (binnenstad) nog wel een losloopgebied en niet kilometers verderop. Dan wordt het nogal een gedoe/onmogelijk om na je werk je hond even lekker te laten rennen.

  1. Wie daar eigenlijk last van heeft?
   Tja, ik ben er eens persoonlijk getuige van geweest dat een hond op de dijk opeens dwars over de rijweg rende en een fietser ten val bracht. Het ging om een oudere heer, die tegen het wegdek kwakte en zijn hoofd flink bezeerde met een bloedende hoofdwond tot gevolg. Er moest een ambulance aan te pas komen om de man weer op te lappen. En ik heb vernomen dat de man later nog flink moeite heeft moeten doen om de eigenaar van de hond aansprakelijk te stellen voor de ontstane schade.
   Nu weet ik wel dat dit een uitzondering zal zijn, omdat de meeste honden enorm goed gedresseerd zijn en feilloos naar hun baas luisteren, één en al aandacht en gehoorzaamheid, nooit over de schreef gaan en zich direct tot de orde laten roepen, maar toch: je zal maar de fietser zijn die ten val wordt gebracht. Ik denk dat je dan alle begrip hebt voor het losloopverbod…..

   1. Ik heb een hond en word spuugziek van alle loslopende honden. Vaak komen deze op ons af denderen en niet voor het eerst wordt mijn hond gegrepen en volgt er een baasje wat die hond dan ” corrigeert” met het bekende “dat doet ie anders nooit” of ” hij wil alleen maar spelen”. Honden die kuilen graven op de dijk en jammer dat die eiken niet kunnen lezen want er staan echt borden dat dat niet mag. Persoonlijk heb ik mij daar altijd over verwonderd. Mensen die hun honden kuilen laten graven op een dijk zijn zo stom dat ze zich van zo’n bord niks aantrekken. Vraag me af of deze baasjes wel eens in zon kuil zijn gestapt! Half jaar fysio is niks na zon stap. Ik heb nog nooit een aangelijnde hond een kuil zien graven. Of baasjes met een koptelefoon op en de rottweiler even lekker los op de dijk lees: op zoek naar kleinere slachtoffers. Je kan roepen wat je wil maar baasje hoort niks. Ik denk dat een aantal baasjes dit beleid in de hand gewerkt hebben en ik vind het niet eens erg.

 6. Ik vind het geen slecht plan want looplijn kunnen lang zijn , mijn hondje gaat nl zonder lijn achter fietsers aan rennen. en omheinde losloopgebieden vind ik positief op vakantie zoek ik die dan op en dat is erg fijn de bazen zitten dan lekker in de zon en houden zelf de boel ik de gaten en ruimen de poep op.
  Wat betreft mijn katten die hebben alleen mijn eigen tuin en kunnen er niet uit

 7. Uiteindelijk gaat iedereen dit volgen en degene die het niet doen gaan de overheid spekken.Dit ontmoedigingsbeleid word bewust gecreerd net als al die andere plannen die uitgevoerd worden.Er is nog steeds 1 voordeel bij toekomstige avondklok mag je wel naar buiten al is het maar in je tuin🤣🤣🤣

  1. Dat valt nog maar te bezien. Regels zijn stap 1, handhaving komt daarna pas. Geen idee hoe het momenteel met de capaciteit bij Handhaving zit, maar ik heb de afgelopen 45 jaar in 2 voorvall in totaal 3 bekeuringen gehad waarvan ik het eerste voorval in Guldens af moest rekenen. Hou ik me altijd aan de regels? Nee. Zolang je een beetje nadenkt en ervoor zorgt dat je niemand tot last bent…. is het echt een in te calculeren risico. En natuurlijk in de gaten houden of er “acties” lopen op een bepaald moment.

   Wist je dat in Den Helder vorig jaar 8,7 procent van alle “hondeboetes” van NL is uitgeschreven. In de provincie was ruim 21 procent van de hondenboetes voor iemand in Den Helder. En dat waren er…. 142. En daar moeten ze dus blijkbaar al aardig hun best voor doen, want hoogste score van NL. Vraag me af of ze er dan nog meer mankracht tegenaan willen gooien. Ik denk dat Den Helder grotere problemen heeft, die eigenlijk prioriteit hadden moeten krijgen boven de hondenpoep.

   1. U concludeert dat er grotere problemen zijn die prioriteit moeten krijgen boven de hondenpoep. Zeker, dat is waar, maar het gaat in dit geval niet om het opruimen van hondenpoep, want de plicht om de stront van uw hond op te ruimen bestaat zoals u weet al geruime tijd (ik mag hopen dat u niet tot de categorie behoort die de poep laat liggen omdat er toch nauwelijks wordt gehandhaafd en de kans dat je tegen de lamp loopt zeer gering is, zoals u overigens terecht aangeeft), maar om een aanlijnplicht, die ervoor moet zorgen dat uw trouwe viervoeter een ander niet tot last is en geen gevaar vormt voor de omgeving……

    1. Ik lees uw stukjes graag, GH.
     Vooral als u de gemeente flink op de hak neemt.

     Ik vind het jammer dat u dat in dit geval niet doet.

     Dit is symboolpolitiek.

     U gaf een voorbeeld van een oudere man die ongelukkig ten val kwam agv een loslopende hond.

     Ik ben helaas zelf aangevallen door een aangelijnde hond.

     Ik liep op de stoep langs een groep mensen in een voortuin.
     Ineens kwam de herder (een reu van 50+kg) op mij af; sleepte het baasje (een tengere vrouw van een jaar of 60) aan een leren riem achter zich aan; sprong tegen mij op en beet mij in mijn schouder.

     Dikke kleding voorkwamen open wonden; maar de beet was krachtig genoeg om mijn arm, schouder en borst zwaar te kneuzen. (in de 2 weken daarna zijn alle kleuren van de regenboog voorbij gekomen.)

     Later bleek dat de vrouw op bezoek was bij haar schoonfamilie.
     Geen territorium gedrag oid.

     Ik heb geen aangifte gedaan omdat de baas (man van de vrouw) net was overleden en die hond was alles wat ze nog had.

     Maar dat terzijde.
     Punt is dat aanlijnplicht geen veiligheid garandeert.

     Daarnaast. Veel honden moeten worden uitgelaten voor de plas en de bolus. Maar ook om energie kwijt te raken. Dat loslopen op de dijk was een belangrijke uitlaatklep.

     Zonder die uitlaatklep kunnen honden ook vervelend worden.

     1. Weet u wat het is, captain Weestain, van mij mogen alle honden loslopen, want zo’n dierenvriend ben ik dan ook wel weer, maar dan wel onder de voorwaarde dat ze geen bedreiging vormen voor de omgeving…. Daarom is het van belang dat de baas zijn viervoeter onder appel heeft, zodat hij kan worden gecorrigeerd als hij over de schreef gaat. Is dat niet het geval en is hij daartoe niet in staat, dan graag aanlijnen, want je weet nooit wat zo’n primitief denkend wezen in z’n hondenkop haalt.
      En wat zie ik vaak om me heen? Eigenaren die tevergeefs en soms bijna wanhopig hun heen en weer rennende en dartelende hond aanroepen. Een ongeleid projectiel dat zich niet of nauwelijks tot de orde laat roepen.

      Een grote hond, type herdershond, Rottweiler, Dobermann Pincher en noem maar op, ervaar ik als bedreigend. En daarin sta ik niet alleen. U hebt zelf ook een nare ervaring achter de rug met een overijverige herdershond die zijn baas meende te moeten beschermen, terwijl er geen vuiltje aan de lucht was. En zo zijn er meer mensen. Ook ik ben regelmatig belaagd door een vervaarlijk blaffende (herders)hond, die volgens de volkswijsheid niet bijt, maar wel degelijk zeer intimiderend overkomt.
      Eens ben ik door een Dobermann in mijn been gebeten, hoewel hij niet doorbeet, – zo goed was hij kennelijk nog wel opgevoed. Het was niettemin een beangstigende ervaring.

      Regelmatig loop ik in de Donkere Duinen. Daar geldt een aanlijnplicht, maar veel hondenbezitters houden zich daar niet aan. Als ze een teckel of een andere kleine hond uitlaten, prima, die kan ik van me aftrappen als dat nodig mocht zijn, dus daar stoor ik me niet aan (ik waarschuw de eigenaar zelfs als ik toevallig net een BOA heb gezien, opdat ze niet tegen een boete aanlopen), maar gaat het om een of meerdere grote honden, dan ben ik me minder zeker van mijn zaak. Dan voel ik me bedreigd.

      Dat het met aangelijnde honden ook mis kan gaan, zoals u terecht aangeeft, ben ik helemaal met u eens. Soms zie ik kleine kinderen een grote hond uitlaten en dan hou ik mijn hart vast. U begrijpt dat ik dat niet vertrouw. Als het even kan, ga ik dan een straatje om…… En als ik ooit een ’tengere vrouw van rond de zestig met een herdershond van 50 kilo’ tegenkom, zoals u is overkomen, dan ga ik twee blokjes om….

      En wat betreft de oude man op de fiets, die op de dijk ten val kwam als gevolg van een overstekende hond? Tja, als iemand zich op dit forum zich in alle oprechtheid afvraagt wie er nu eigenlijk last heeft van loslopende honden op de dijk, dan ben ik bereid om een voorbeeld te geven van iemand die er daadwerkelijk last van heeft ondervonden en waarvan ik persoonlijk getuige ben geweest…

      1. Ik ben weleens met de fiets gevallen door een overstekende kat, onlangs nog bijna een keer (wel geraakt, niet gevallen). Ik heb ooit weleens een eend tussen de spaken van mijn brommertje (lang geleden, dat wel, misschien hebben ze daar nu inmiddels iets aan gedaan) gehad. Dat laatste liep gelukkig voor mij goed af, voor de eend helaas iets minder.

       Mijn hond was het gelukkig niet. Maar waarom zou je, voor iemand die dus duidelijk de regels al niet volgt, de regels gaan veranderen en dan resultaat verwachten? Het resultaat is dan dus, dat mensen die de regels volgen en zelf nadenken de dupe worden van iemand die de regels toch al niet volgde en dat met de nieuwe regels ook niet gaat doen?

       Je maakt mij niet wijs dat de gemeente heel veel meldingen over ernstige hondenoverlast rond de dijk gehad heeft. Als dat wel het geval is….. moet je je misschien eerst af gaan vragen waarom daar nooit iets mee gedaan is. Ik woon bijna tegen de dijk aan, Handhaving is vooral druk met een auto met camera erop.

       1. waarom halen de hondenliefhebbers er altijd andere dieren bij, best vermoeiend, het gaat over het hondenuitlaatbeleid niet over het broeden van de houtduif….. grootste ergernis in de gemeente is nog steeds hondenpoep als je dit intypt op de site gemeente dus goed dat ze er aandacht aan geven, nu nog adequate handhaving hier https://www.denhelder.nl/Onderwerpen/Wonen_en_omgeving/Honden

       2. Voor RB hieronder (blijkbaar kan de site maar een paar niveaus in reacties aan): jouw link wijst dus precies naar ontzettend oude informatie. Die informatie komt nog uit de tijd dat het ziekenhuis bijvoorbeeld “Gemini” heette en dat heet sinds 2015 (bijna 9 jaar dus alweer) NoordWest. De pagina meldt ook geen aanpassing op een zekere datum, dat impliceert dat er dus ook net zolang geen aandacht is geweest voor die informatievoorziening.

        Geen idee waar iedereen overigens struikelt over de hondenpoep. Ik woon hier pas 3 jaar en het valt hier echt reuze mee. Ook niet gek, want Den Helder is de gemeente die landelijk gezien het meest handhavend optreedt tegen honden, goed voor 8,7 procent van alle boetes voor hondenoverlast in NL.

        Ik ben laatst overigens wel in de hondenpoep getrapt…. in mijn eigen tuin. Misschien kom ik niet op de “horror-plekken”, maar in de openbare ruimte valt het op de stoepen en paden echt enorm mee hier. Ik heb in andere woonplaatsen wel anders gezien.

        Je eerste opmerking geeft in mijn ogen duidelijk weer, dat je de problemen zoekt bij “de hond”. Mijn voorbeelden zijn eigenlijk juist bedoeld om je te laten beseffen, dat het helemaal niet om “de hond” of welk ander dier dan ook gaat. Het gaat om het gedrag van de eigenaar. Daar gaat het bij katten ook om, alleen is de houding van die eigenaren nog wel een tandje erger dan die van de meeste hondeneigenaren. De eigenaar van een kat is meestal nergens te bekennen. Die zit lekker thuis op de bank en maakt zich 0,0 druk om wat zijn “huisdier” doet buiten op straat of bij anderen in de tuin.

    2. De hondeboetes waar ik het over heb, gaan ook niet alleen over hondenpoep. Verder heb ik helemaal niemand nodig om mij te behoeden voor de “gevaren die mijn hond voor de omgeving zou kunnen veroorzaken”. Dat is betuttelend en gaat bij mij echt ene oor in, en andere oor weer uit. Dat lukt me wel. Ik laat mijn hond niet los op plaatsen waar dat gevaarlijk is. Ik heb de hond meestal gewoon aan de lijn.

     Waar ik me vooral aan stoor, is dat de regels over 7 dagen ingaan, maar als ik dan nu wil kijken wat de nieuwe regels zijn…. dat staat niet eens op de website van de gemeente. Daar staan nog de oude regels met een overzichtskaartje waarop het ziekenhuis nog “Gemini” heet.

     Ik denk overigens niet dat het huidige beleid geen aanscherpingen kan gebruiken. Zeker wel. Ik zie ook honden loslopen op plekken waar dit in mijn ogen niet verstandig is. Maar als ik dan op het sterk verouderde kaartje kijk, lijken ze daar dus gewoon los te mogen. Maar wat ik lees stemt mij zeker niet heel hoopvol. Wij hebben inmiddels in 3 gemeenten gewoond met hond, Den Helder was tot nu toe echt de positieve uitzondering. Het zal mij benieuwen waar ik onder de nieuwe regels de hond even los zou mogen laten. Dat zal waarschijnlijk in de praktijk ook gaan bepalen hoe goed ik de nieuwe regels ga volgen. Wij doen onze hond niet meer in kleine omheinde losloopveldjes. Dat is ook helemaal niet in het belang van onze hond.

 8. Zeer teleur stellend.
  Een gemeente die ik aangeprezen heb vanwegen het prachtige los loop beleid wat gevoerd werd.
  Wat weer door een paar helaas nare ambtenaren word gedwarsboomd.
  Maar ik mag me wel door velen mounten bikers voor mijn donder laten rijden ook op de dijk , die nog vaak in de bosjes schijten en er een troep van maken.

 9. Voor de hondenbezitters die rond de gracht wonen in de binnenstad is de dijk veel te ver weg. Die laten hun viervoeter liever op een dun strookje gras hun behoefte doen en boos naar de automobilisten kijken die voorbij rijden omdat ze dan zelf in het gras moeten staan waarschijnlijk in de uitwerpselen van hun eigen viervoeter want opruimen hoeft niet. Ik ben niet tegen het loslopen en beperking want de viervoeters hebben nou eenmaal aandacht en beweging nodig maar dit wordt nog wel eens vergeten . Maar ik zal hier wel de asociaal zijn omdat ik geen viervoeter in huis heb een bewuste keuze want er wordt full time gewerkt.

 10. Het leeft in ieder geval enorm gezien de reacties! Onze viervoeter is helaas op 19jarige leeftijd gaan hemelen, maar ook wij liepen langs de gracht voor de kleine wandelingen tussendoor, en onderweg naar de dijk, want qua behoefte doen hield hij het niet helemaal tot de dijk vol.
  Maar altijd netjes opgeruimd, wat niet meeviel want je moet laveren tussen heel veel niet opgeruimde drollen van andere viervoeters. Als deze baasjes zich nou eens beter hadden gedragen dan had de gemeente niet de behoefte gehad om zo streng op te treden. Het is bar en boos, al die hondenpoep overal. Overigens, anoniem, kijken de hondenbezitters langs de gracht niet boos, maar gefocust om hond veilig te houden, niet in andersmans drol te gaan staan én de automobilist niet tot last te zijn ; )
  Ik wist niet dat zoveel mensen last hadden van loslopende honden op de dijk. Nu had ik dan ook een heel brave hond die niet zomaar de weg op zou rennen oid. Nouja, we gaan het zien. Ik vind het sneu voor alle honden die nu de dupe zijn van “foute” baasjes.

 11. Net even naar de nieuwe regels op de website van Den Helder gekeken. Valt reuze mee: HELEMAAL NIETS VERANDERD.

Wellicht ook interessant

Back to top button