Hollands KroonVideo

Documentairereeks vertelt persoonlijke verhalen achter oorlogsmonumenten (video)

Advertentie:

Hollands Kroon – Veel dorpen in Hollands Kroon kennen een monument ter nagedachtenis aan de Tweede Wereldoorlog en haar slachtoffers, maar de verhalen die horen bij de gedenkplekken zijn vaak onbekend. Tot nu, want in de nieuwe documentairereeks ‘Monumenten Vertellen’ komen de persoonlijke verhalen achter deze monumenten tot leven.

De drie nieuwste mini-documentaires over Hollands Kroon in tijden van de Tweede Wereldoorlog gingen woensdag in première. Drie andere documentaires werden al eerder gepubliceerd, maar de coronaperiode gooide voor tweede helft van de reeks wat roet in de planning. Peter Sasburg, bedenker van de documentairereeks, is verheugt dat ook de laatste drie vertellingen eindelijk de weg naar het witte doek hebben gevonden. “Ik vind het best wel spannend”.

De documentairereeks beschrijft de persoonlijke verhalen die kleven aan de oorlogsmonumenten in de regio.  De zoektocht naar deze verhalen was niet altijd even gemakkelijk, mede omdat ooggetuigen met het verstrijken van de jaren steeds lastiger te vinden zijn. “Het was een lange weg”, vertelt Sasburg. “Maar het is toch gelukt. Ik vind het best bijzonder dat we na bijna tachtig jaar bevrijding hier nog over kunnen praten, en dat er mensen en nabestaanden zijn die hier bij wilden helpen.”

Loesje Pinto

Één van de mensen die haar persoonlijke verhaal deelt in de docureeks is Liesbet de Vries. Tijdens haar kinderjaren in Nieuwe Niedorp bood haar gezin onderdak aan Loesje Pinto, een jong joods meisje dat was gevlucht uit Amsterdam. “Ik weet nog dat Loesje bij ons kwam wonen”, vertelt de Vries. “Ik weet nog goed dat ze kwam. Mijn moeder maakte speciaal lekkere pudding met bessensap, wat wij heerlijk vonden.” Loesje werd opgenomen in gezin, en was voor de Vries als een echte zus. “We gingen vaak paardrijden, en met Sinterklaas kregen we altijd hetzelfde. We deelden alles, de ene helft voor mij, en de andere helft voor Loes.”

Ondanks het mooie begin eindigt het verhaal tragisch. Loes wordt verraden, zij is dan vijf jaar oud. Op 31 december 1944 wordt zij opgehaald door twee agenten uit het dorp. Loes wordt via Kamp Westerbork afgevoerd naar Auschwitz, en maakt de bevrijding helaas niet meer mee. De Vries raakt geëmotioneerd als zij hier over vertelt. “Of mijn ouders nu te naïef waren of te goed van vertrouwen weet ik niet. Maar ze hadden nooit gedacht dat dat meisje verraden zou worden.”

Blijven leren
Voor Sasburg is één ding zeker: de gebeurtenissen omtrent de oorlog moeten besproken blijven worden. Thema’s als naastenliefde, wederzijds respect en leven in vrijheid waren toen relevant, en spelen ook nu nog een belangrijke rol in het maatschappelijk debat, aldus Sasburg. “Hoe ga je met elkaar om, en hoe kan je een beetje aardig zijn naar elkaar toe? Dat zijn onderwerpen die ons allemaal nauw aan het hart liggen. En ook de Jodenvervolging; het antisemitisme steekt toch af en toe weer de kop op, ook in Nederland helaas. Over dit soort onderwerpen moeten we het wel blijven hebben, daar moeten we van blijven leren.”

De documentaireserie is vanaf nu te zien op de website van de gemeente Hollands Kroon. In de aanloop naar de nationale dodenherdenking en Bevrijdingsdag op vier en vijf mei zullen de documentaires ook te zien zijn op het televisiekanaal van Regio Noordkop.

 

Toon meer

Brent van der Hell

Brent van der Hell is werkzaam bij Regio Noordkop als verslaggever / redacteur TV. Hij is bereikbaar via brent@regionoordkop.nl, of via de telefoonnummers 0627656370 en 0223684609.

Wellicht ook interessant

Back to top button