Den HelderHollands KroonSchagenTexel

Niet op vakantie door het Coronavirus: vergoeding vliegmaatschappijen, reisorganisaties en verzekeraars

Advertentie:

Regio Noordkop – Door het Coronavirus gaan ook de vakanties van de bewoners van Noord-Holland Noord in rook op. In een week tijd is er veel veranderd. Als gevolg van de uitbraak van het coronavirus zitten inmiddels meerdere Europese landen in een zogenaamde lock-down en is het vliegverkeer grotendeels platgelegd. Wat daar de gevolgen van zijn en wie wat vergoedt, is door PriceWise onderzocht.

Nu de maatregelen steeds strenger worden, zullen er mensen zijn die hun al geboekte vakantie weer willen annuleren. Helaas is het Coronavirus in veel gevallen geen geldige annuleringsreden. Ook niet als er een negatief reisadvies geldt. Mensen zullen meestal geen geld terugkrijgen vanuit de annuleringsverzekering. Wanneer via een reisorganisatie is geboekt, is contact opnemen of kijken op de website van de organisatie het beste. Of het coronavirus als geldige annuleringsreden wordt gezien, verschilt per verzekeraar. Voor zover bekend zijn dit de enige verzekeraars die wel een vergoeding bieden.

 • Aegon: alleen vanuit de doorlopende reisverzekering met allriskdekking, welke voor 14 maart afgesloten moest zijn, en voordat er een negatief reisadvies werd ingesteld. De reis moet ook voor 14 maart geboekt zijn.
 • Centraal Beheer: alleen als er na het boeken van de reis een negatief reisadvies wordt ingesteld voor de bestemming.
 • De Europeesche: alleen vanuit de allrisk-annuleringsverzekering, welke voor 27 februari 2020 afgesloten zou moeten zijn en de reisbestemming toen nog niet was getroffen door het virus.
 • De Friesland: alleen als er voor 30 januari 2020 de dekking ‘extra annuleringsredenen’ is afgesloten, kan er voor de datum wanneer de reis is geboekt worden geannuleerd en er sprake is van een besmettelijke ziekte op je reisbestemming.
 • ING: alleen als er een negatief reisadvies geldt en de reis binnen 30 dagen staat gepland.
 • Interpolis: alleen vanuit de doorlopende reisverzekering, als er na het boeken van de reis een negatief reisadvies wordt ingesteld voor de bestemming.
 • Klaverblad: alleen als er na het boeken van de reis een negatief reisadvies wordt ingesteld voor de bestemming.
 • Unigarant:  alleen als voor 30 januari 2020 de dekking ‘extra annuleringsredenen’ is afgesloten en er sprake is van een besmettelijke ziekte op je reisbestemming.

Wanneer mensen een vakantie hebben kunnen annuleren en hiervoor een kortlopende reisverzekering hebben afgesloten, kunnen zij de premie van de kortlopende reisverzekering in sommige gevallen terugvragen. Bij de verzekeringsmaatschappij (per maatschappij verschillend) is hier meer informatie over te vinden. Wanneer mensen niet willen annuleren of het niet is gelukt dan moeten zij wel opletten dat een verzekering de schade van het Coronavirus niet dekt wanneer zij naar een gebied gaan waar een negatief reisadvies geldt. Deze schade is dan namelijk niet onvoorzien. Een verzekering is er alleen om onvoorziene gebeurtenissen te dekken.

Aanpassing annulerings- en omboekregelingen vliegmaatschappijen 
Vliegmaatschappijen hebben hun annulerings- en omboekregelingen ook aangepast. Lees hieronder de regelingen van vier vliegmaatschappijen die vanuit Nederland naar de zon vliegen.

 • KLM: Omboekingsmogelijkheden gelden nu voor alle vluchten. Wanneer mensen voor 31 mei 2020 vliegen kunnen er twee dingen gedaan worden: de reisdata of de bestemming wijzigen, beiden zonder wijzigingskosten. Tot en met 30 november 2020 kunnen de reisdatums gewijzigd worden met dezelfde reisklasse als vermeld op de originele ticket. Dan moet dit wel nog beschikbaar zijn. Vanaf 1 december kunnen de reisdatums gewijzigd worden als hetzelfde tarieftype als vermeld op de originele ticket nog beschikbaar is. Er kan ook worden overgestapt naar een hoger tarieftype, dan is het verschil in kosten voor eigen rekening. Vlucht geannuleerd? Dan krijgen mensen een voucher. Als mensen naar een code rood gebied zouden vliegen, krijgen ze een voucher om een nieuwe vlucht te boeken. Wanneer dit niet het geval is, krijgen mensen geen voucher.
 • Transavia: Voor vluchten die voor 23 april zouden vertrekken, kan de datum van de vlucht gewijzigd worden zonder wijzigingskosten. Vlucht geannuleerd? Dan krijgen mensen een voucher. Als mensen zelf annuleren, kunnen ze alleen in sommige gevallen belasting terugvragen.
 • EasyJet: Zowel de reisdata als bestemming van de vlucht kan nu gewijzigd worden zonder wijzigingskosten. Vlucht geannuleerd? Hier gelden de standaardvoorwaarden. Wanneer mensen zelf annuleren, kan hier alleen in sommige gevallen belasting worden teruggevraagd.
 • Ryanair: Voor vluchten die in april zouden vertrekken, kan de datum van de vlucht gewijzigd worden zonder wijzigingskosten. Vlucht geannuleerd? Er kan voor worden gekozen om uit een volledige terugbetaling of een reistegoed te kiezen. Het reistegoed moet  binnen zes maanden na uitgave worden gebruikt.

Wanneer mensen niet terug naar huis kunnen door het coronavirus, worden de extra verblijfkosten meestal vergoed vanuit de reisverzekering. De maximale vergoeding verschilt per verzekeraar. Als er een kortlopende reisverzekering is afgesloten, maar noodgedwongen langer moet blijven, blijft de verzekering gelden tot mensen weer terug zijn in Nederland. Als mensen op vakantie zijn en eerder naar huis willen vanwege het coronavirus, bieden zowel de reis- als annuleringsverzekering waarschijnlijk geen vergoeding. Besmettingsgevaar is namelijk niet gedekt.

Hoestend en proestend 
Wanneer mensen tijdens de reis in het buitenland ziek worden en naar het ziekenhuis moeten, worden de medische kosten vergoed. Een combinatie van de zorgverzekering en een reisverzekering met een aanvullende dekking voor medische kosten biedt de meeste zekerheid. De zorgverzekering dekt alleen de kosten tot het in Nederland geldende tarief. De overige kosten die je zorgverzekeraar niet vergoedt, kan worden opvangen door een reisverzekering met medische kosten af te sluiten.

Als mensen nog in Nederland zijn en ernstig ziek worden waardoor ze niet meer op reis kunnen, is dit wel een geldige annuleringsreden. Ook als mensen door het coronavirus ernstig ziek worden. Ziek worden is namelijk een onvoorziene omstandigheid. Een doktersverklaring is bij sommige verzekeraars een wel vereiste om een vergoeding te krijgen.

Advies ministerie van Buitenlandse zaken
Er zijn dus een hoop punten om rekening mee te houden bij het boeken van een vakantie. Houd ten eerste het advies van het ministerie van Buitenlandse Zaken in de gaten. Het reisadvies voor verschillende vakantiebestemming kan online gevonden worden. Denk dan na over een passende reisverzekering. Via Pricewise kunnen doorlopende reisverzekeringen worden vergeleken. Ook is een annuleringsverzekering vergelijken handig. Het coronavirus zal niet altijd een geldige reden zijn, maar zo kunnen een hoop kosten bespaard worden als de reis om een andere reden moet worden geannuleerd.

Bron: PriceWise

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button