Niet op vakantie door het Coronavirus: vergoeding vliegmaatschappijen, reisorganisaties en verzekeraars

Regio Noordkop – Door het Coronavirus gaan ook de vakanties van de bewoners van Noord-Holland Noord in rook op. In een week tijd is er veel veranderd. Als gevolg van de uitbraak van het coronavirus zitten inmiddels meerdere Europese landen in een zogenaamde lock-down en is het vliegverkeer grotendeels platgelegd. Wat daar de gevolgen van zijn en wie wat vergoedt, is door PriceWise onderzocht.

Nu de maatregelen steeds strenger worden, zullen er mensen zijn die hun al geboekte vakantie weer willen annuleren. Helaas is het Coronavirus in veel gevallen geen geldige annuleringsreden. Ook niet als er een negatief reisadvies geldt. Mensen zullen meestal geen geld terugkrijgen vanuit de annuleringsverzekering. Wanneer via een reisorganisatie is geboekt, is contact opnemen of kijken op de website van de organisatie het beste. Of het coronavirus als geldige annuleringsreden wordt gezien, verschilt per verzekeraar. Voor zover bekend zijn dit de enige verzekeraars die wel een vergoeding bieden.

Wanneer mensen een vakantie hebben kunnen annuleren en hiervoor een kortlopende reisverzekering hebben afgesloten, kunnen zij de premie van de kortlopende reisverzekering in sommige gevallen terugvragen. Bij de verzekeringsmaatschappij (per maatschappij verschillend) is hier meer informatie over te vinden. Wanneer mensen niet willen annuleren of het niet is gelukt dan moeten zij wel opletten dat een verzekering de schade van het Coronavirus niet dekt wanneer zij naar een gebied gaan waar een negatief reisadvies geldt. Deze schade is dan namelijk niet onvoorzien. Een verzekering is er alleen om onvoorziene gebeurtenissen te dekken.

Aanpassing annulerings- en omboekregelingen vliegmaatschappijen 
Vliegmaatschappijen hebben hun annulerings- en omboekregelingen ook aangepast. Lees hieronder de regelingen van vier vliegmaatschappijen die vanuit Nederland naar de zon vliegen.

Wanneer mensen niet terug naar huis kunnen door het coronavirus, worden de extra verblijfkosten meestal vergoed vanuit de reisverzekering. De maximale vergoeding verschilt per verzekeraar. Als er een kortlopende reisverzekering is afgesloten, maar noodgedwongen langer moet blijven, blijft de verzekering gelden tot mensen weer terug zijn in Nederland. Als mensen op vakantie zijn en eerder naar huis willen vanwege het coronavirus, bieden zowel de reis- als annuleringsverzekering waarschijnlijk geen vergoeding. Besmettingsgevaar is namelijk niet gedekt.

Hoestend en proestend 
Wanneer mensen tijdens de reis in het buitenland ziek worden en naar het ziekenhuis moeten, worden de medische kosten vergoed. Een combinatie van de zorgverzekering en een reisverzekering met een aanvullende dekking voor medische kosten biedt de meeste zekerheid. De zorgverzekering dekt alleen de kosten tot het in Nederland geldende tarief. De overige kosten die je zorgverzekeraar niet vergoedt, kan worden opvangen door een reisverzekering met medische kosten af te sluiten.

Als mensen nog in Nederland zijn en ernstig ziek worden waardoor ze niet meer op reis kunnen, is dit wel een geldige annuleringsreden. Ook als mensen door het coronavirus ernstig ziek worden. Ziek worden is namelijk een onvoorziene omstandigheid. Een doktersverklaring is bij sommige verzekeraars een wel vereiste om een vergoeding te krijgen.

Advies ministerie van Buitenlandse zaken
Er zijn dus een hoop punten om rekening mee te houden bij het boeken van een vakantie. Houd ten eerste het advies van het ministerie van Buitenlandse Zaken in de gaten. Het reisadvies voor verschillende vakantiebestemming kan online gevonden worden. Denk dan na over een passende reisverzekering. Via Pricewise kunnen doorlopende reisverzekeringen worden vergeleken. Ook is een annuleringsverzekering vergelijken handig. Het coronavirus zal niet altijd een geldige reden zijn, maar zo kunnen een hoop kosten bespaard worden als de reis om een andere reden moet worden geannuleerd.

Bron: PriceWise

Mobiele versie afsluiten