Den HelderPolitiek

Extra raadsvergadering over wegvallen werkgelegenheid door nieuw stadhuis

Adverentie

Den Helder – De gemeenteraad van Den Helder komt 31 maart bijeen in de vorm van een extra raadsvergadering. Dit vanwege de groeiende onrust en onduidelijkheid omtrent het wegvallen van bepaalde maritieme onderhoudsactiviteiten en werkzaamheden op Willemsoord. Dit zou een gevolg zijn van de komst van het nieuwe stadhuis in de gebouwen 66 en 72, waar al veel over te doen is geweest.

In een recent interview heeft Jelle Loosman, directeur van Damen Shipyards Den Helder, aangegeven dat het nieuwe stadhuis de doodsteek zal zijn voor de nabije scheepswerkzaamheden. Zijn voorspelling is dat de ambtenaren die straks werkzaam zijn in het nieuwe stadhuis de onvermijdbare geluidsoverlast niet zullen verdragen, waarop de milieuvergunning zal worden aangepast. Damen Shipyards zal dan gedwongen zijn de werkzaamheden te verplaatsen naar werven in Amsterdam, Harlingen of Rotterdam, wat zal leiden tot een afname van de werkgelegenheid in Den Helder.

Extra raad
De fracties van D66, de PVV, GroenLinks, Senioren Actief en Behoorlijk Bestuur willen nu een extra raadsvergadering om de kwestie te bespreken. Dat schreven zij op 16 maart in een brief aan burgemeester De Boer. In de brief plaatsen de oppositieleden de kwestie ook in een breder perspectief: “Regelmatig worden wij geconfronteerd met het feit dat het college van burgemeester en wethouders de raad niet of niet volledig informeert. Enkele voorbeelden zijn: onderhoud groen en openbare ruimte Donker groen versus HVC, Startersleningen, schriftelijke en technische vragen die niet of niet volledig beantwoord zijn inzake stadhuis Willemsoord en dossier Scholte museum.”

De raadsleden herinneren het college B&W daarmee aan hun actieve en passieve informatieplicht naar de raad. In het kort houdt die plicht in dat het college B&W de raad van alle informatie moet voorzien die zij nodig hebben om hun taken juist uit te voeren. Het bestuur moet (passief) vragen beantwoorden die hen gesteld worden door de raad en de raad (actief) uit zichzelf van relevante informatie voorzien over hun portefeuille.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

Back to top button