Hollands KroonPolitiek

Niet kunnen stemmen door een tekort aan stembiljetten: LADA vraagt om uitleg

Hollands Kroon – Lokale partij LADA heeft vrijdag een brief aan het college B&W gestuurd met daarin een aantal vragen over een incident dat woensdagavond tijdens het stemmen voor de 2e kamer verkiezingen heeft plaatsgevonden. Het Noordhollands Dagblad sprak namelijk een teleurgestelde kiezer die door een tekort aan stembiljetten op een locatie in Anna Paulowna niet in staat was zijn stem uit te brengen. Bertus Kroon uit Anna Paulowna was er naar eigen zeggen “best pissig om” en hij was ook niet de enige die zijn stem niet uit kon brengen: “Er stond de hele dag een rij daar. Dan zie je dit toch aankomen? En er zijn nog meer mensen weggestuurd. Slechte zaak.”

Omdat het incident een half uur voor het sluiten van de stembureau’s plaatsvond was het volgens de gemeente niet meer mogelijk om extra stembiljetten te regelen. Voor zover bekend waren er bij andere stemlocaties geen soortgelijke problemen. In Anna Paulowna waren afgelopen woensdag drie beschikbare locaties om te stemmen.

LADA reageert geschrokken op de berichtgeving: “Het betekent dat in het laatste half uur burgers niet meer in staan zijn geweest hun stem uit te brengen op dit stembureau. Daarmee is in Hollands Kroon burgers hun stemrecht ontnomen. Ongehoord.” Fractievoorzitter Henk van Gameren eist verheldering van het college B&W en hekelt tevens de reactie van de woordvoerder van de gemeente. Zij noemde de situatie “spijtig” en gaf aan dat de gemeente hiervan zal leren, maar dit is volgens Van Gameren onvoldoende: “Ronduit schokkend vinden wij het antwoord van uw woordvoerder. Zij stelt doodleuk dat het door het briefstemmen lastig is in te schatten hoeveel stembiljetten er nodig zijn. Een onzinnig antwoord. “

In de brief wordt tevens de vraag gesteld of Hollands Kroon naar aanleiding van het incident wel de juiste administratief-juridische stappen heeft gezet. Elk stembureau is verplicht een proces-verbaal op te stellen en Van Gameren vraagt zich af of het incident hierin vermeld is. Ook vraagt hij wat de eventuele consequenties van het voorval kunnen zijn en of het mogelijk is dat de kiesraad de verkiezingen in Hollands Kroon ongeldig verklaart.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

Back to top button