Den HelderVideo

Vondelingenkamer geopend in ziekenhuis Den Helder (video)

Den Helder – De vondst van een dode baby, drieënhalf jaar geleden, in een plantenbak in Rotterdam was voor ziekenhuismedewerker Suzan Ernst de druppel. “Het raakte me en ik voelde me verantwoordelijk er iets mee te doen. Er moest iets komen, zodat ouders niet meer uit wanhoop hun kindje op straat zouden achterlaten.” Vrijdag opende, mede dankzij haar, in het Helderse ziekenhuis de eerste vondelingenkamer van de provincie.

Het idee is even simpel als doeltreffend. De vondelingenkamer is een ruimte waarin ouders, desgewenst anoniem, hun kind veilig kunnen achterlaten. Het werkt als volgt: de deur is altijd open en ouders kunnen met hun kind naar binnen gaan. De ingang van de ruimte ligt beschut, waardoor ouders vrij ongezien bij de vondelingenkamer kunnen komen. Ze hoeven niet via de hoofdingang van het ziekenhuis naar binnen. Als de deur open gaat, gaat er een signaal af bij de receptie en de verloskunde-afdeling dat iemand naar binnen is gegaan.

Vervolgens valt de deur in het slot en kunnen ouders alleen nog van binnen naar buiten gaan. In de kamer zit een bewegingsmelder, zodat medewerkers van het ziekenhuis – waar de vondelingenkamer in zit – weten dat er iemand is. Als de ouders het willen, kunnen ze via een intercom een gesprek aangaan met een klinisch verloskundige. Die kan ze bijpraten over hoe het nu verder gaat, eventuele vragen beantwoorden of naar ze toe komen als ze het willen.

Lees verder bij mediapartner NH Nieuws

Toon meer

NH Nieuws

De bron van bovenstaand bericht is NHNieuws, de provinciale omroep voor Noord-Holland. Zij is mediapartner van Regio Noordkop.

Wellicht ook interessant

Back to top button