Hollands KroonVideo

Herdenking Joods Werkdorp bij pas geplaatste Namenmonument (video)

Slootdorp – Voor het eerst sinds het Namenmonument is geplaatst, werd de wegvoering van de bewoners van het Joods Werkdorp herdacht. Initiatiefnemers vinden het belangrijk dat de overledenen worden herdacht, ook 82 jaar na datum. Na het herdenken en het plaatsen van de herdenkingskrans, werden er meerdere lezingen gehouden.

Stichting Joods Werkdorp Wieringermeer vindt het erg belangrijk dat verhalen verteld worden: ”Er is een Joods gezegde: als je de namen niet meer noemt, dan zijn ze echt weg”, aldus Educator van de stichting Corien Hielkema. Volgens Hielkema moeten we er met zijn alle bij stil staan: ”Alles wat er gebeurd met mensenrechtenschendingen en daar was de Holocaust een heel goed voorbeeld van, dat kan ook weer terugkomen en het is goed om daar tegen te waarschuwen.”

De herdenking begon met het verzamelen bij het Namenmonument, waar vervolgens een rouwgebed werd voorgedragen en een herdenkingskrans werd geplaatst. Na de herdenking werden er lezingen gehouden door de directeur van het Regionaal Archief Alkmaar, een medeauteur van het boek ”Het Joods Werkdorp Nieuwesluis”, onderzoeker Rob Warnars en een zoon van een oud werkdorpbewoner.

Hielkema laat weten dat er ieder jaar nog een herdenking zal plaatsvinden. De stichting wil daarnaast meer lezingen gaan geven: ”We hebben mooi materiaal dat we kunnen laten zien, interviews bijvoorbeeld.”. Daarnaast gaan ze ook kijken naar aanpassingen van deze tijd: ”Misschien moeten we een keer een podcast hier over maken, om maar een voorbeeld te noemen.”

Toon meer

Harm Brouwer

Harm Studeert Creative Business en werkt parttime voor Regio Noordkop als videoreporter.

Wellicht ook interessant

Reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button