Cultuur/NatuurDen Helder

Historische rondleidingen Fort Erfprins in 2023

Advertentie:

Den Helder – De maandelijkse historische rondleidingen op Fort Erfprins gaan met ingang van de maand april weer van start. Het huidige Fort Erfprins (voorheen genaamd “Fort Lasalle”) is een authentiek verdedigingswerk dat deel uitmaakt van de Stelling van Den Helder. In 2023 zijn de andere rondleidingen op zaterdagen: 6 mei, 10 juni, 8 juli, 5 augustus, 2 september en 7 oktober.

Grootste fort
Het circa 49 hectare grote terrein is het grootste fort van Nederland waar de sfeer van 1810-1980 nog voelbaar is. Het fort is gelegen op defensieterrein van de marinekazerne Erfprins, dat nog steeds als operationeel defensieterrein benut wordt en daarom doorgaans gesloten is voor publiek.

Aanmelding noodzakelijk
Voor een rondleiding dienen belangstellenden zich dan ook vooraf aan te melden. Dit is mogelijk via het online inschrijfformulier op Forterfprins.nl of bij het Toeristisch Informatiecentrum Willemsoord (TIW), gebouw 52A op Willemsoord in Den Helder, of telefonisch 0223 616100.

Leeftijd vanaf 14 jaar
De inschrijving voor de rondleiding van zaterdag 1 april kan tot uiterlijk woensdag 29 maart, vóór 15.00 uur. Aansluiten op de dag zelf is helaas niet mogelijk. Maximaal 30 personen kunnen deelnemen en de kosten bedragen €5,- per persoon. Toegang tot de rondleiding is vanaf de leeftijd 14 jaar.

Juiste legitimatie

In verband met het feit dat Fort Erfprins nog steeds een operationeel fort is, is het bij aanmelding van belang om persoonsgegevens achter te laten. Meer informatie hierover is te vinden op de website. Bij het betreden van het fort wordt het legitimatiebewijs gecontroleerd dat bij de aanmelding is opgegeven. Bij een onjuist opgegeven legitimatie wordt toegang helaas geweigerd.

Kledingvoorschriften
Op de dag van de rondleiding is de toegangspoort (Keelpoort) vanaf 10.00 uur geopend en deze sluit om exact 10.30 uur. De rondleiding vangt aan om 10:35 uur en het einde is om ongeveer 12:50 uur. Het fort is helaas niet geschikt voor mindervalide personen. Voor de rondleiding is het dragen van een paar makkelijk lopende, voldoende stevige schoenen nodig in verband met ongelijke vloeren en drempels. In de ondergrondse ruimten is er een redelijk constante temperatuur van ongeveer 14 graden, daarom is het nodig om tijdens het bezoek redelijk warme kleding, een jas of vest te dragen. Voor informatie: Forterfprins.nl

Ingang en parkeren
De toegang tot het fort Erfprins is gelegen aan het einde van de Fortweg, welke te bereiken is via de Abel Tasmanstraat ter hoogte van postcode 1782 TD (1) in Den Helder. Parkeren voor auto’s is mogelijk op de nabijgelegen parkeerplaats en fiets of scooter voor de toegang van het fort. Op Open Monumentendagen is Fort Erfprins niet geopend.

Toon meer

Richard de Graaf

Richard is werkzaam bij Regio Noordkop als weekendredacteur. Hij is bereikbaar via richard@regionoordkop.nl Nieuws voor de omroep? Stuur het naar nieuws@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

Back to top button