Noord-HollandSport

Jorina Baars verdedigt met succes titel in Alkmaar

Alkmaar – In de Alkmaarse Meent verdedigde Jorina Baars met succes haar titel. Voor het oog van een grote aanhang trouwe supporters in de zaal won ze de match. Met viermaal acht tellen in de partij stond de Zweedse Emma Stonegard Abrahamsson niet meer op.

Toon meer

Richard de Graaf

Richard is werkzaam bij Regio Noordkop als weekendredacteur. Hij is bereikbaar via richard@regionoordkop.nl Nieuws voor de omroep? Stuur het naar nieuws@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

3 reacties

  1. Geweldige prestatie weer van Jorina Baas, de enige wereldkampioen die Den Helder bij mijn weten telt. Van het bovenstaande summiere bericht begrijp ik echter niet zo veel: ‘met viermaal acht tellen in de partij stond de Zweedse Emman Stomgard niet meer op.´ Was ze knock-out en kwam ze daardoor niet meer overeind? Was ze vier neer gegaan, en was daardoor de partij reglementair ten einde? Hoe dan ook: grote complimenten voor Jorina Baas, een zeer vriendelijke dame in het dagelijkse leven, zoals ik in enkele documentaires (zie youtube, en zie dan vooral het gevecht tegen Chris Cyborg) ) heb kunnen zien, maar meedogenloos in de ring…..

    1. Helemaal mee eens, wat een prestatie. Had wat mij betreft op de voorpagina van de Helderse Courant mogen staan ipv ergens helemaal achterin.

  2. Stonegard, de naam klinkt keihard maar ´de/onzer Baars´ was waarschijnlijk niet bijster onder de indruk doch perfect voorbereid en slechts gepast achtzaam. Precies zoals een goede, complete vechter dat betaamt te zijn. Onderschat je tegenstander niet en nooit, of die nu je schenen blauw schopt, een pen hanteert of als een politicus praat en probeer hem of haar daarom na aanvang van een gevecht ten allen tijde en tevens zo snel mogelijk knock out te slaan, te stoten of te schoppen. 11 wereldtitels verzamelde Jorina al… Lucia Rijker, fervent Boeddhiste won er ´maar 4´, begin deze eeuw, maar zij is desondanks vele malen bekender in Nederland. Dat was toen al zo maar eigenlijk is zij dat nu nog steeds. Beide vechtsters zijn goed te vergelijken en een uithangbord voor hun sport geweest; ze zijn beiden vooral bescheiden en zeer zeker niet schreeuwerig te noemen. Daar zit het hem dus niet in. Lucia verloor geen enkele partij van de 54 waarin ze uit kwam, ze was oppermachtig en verloor alleen ooit eens van een man. Jorina liet wel een paar partijen ´liggen´ maar won op haar beurt weer bijna 3x zoveel titels als Lucia… Ze nam waarschijnlijk net iets meer risico, was gewoon dapper, dat kan de enige eerlijke gevolgtrekking dan wel zijn. Persoonlijk vind ik Thaiboksen (raadpleeg vooral internet om de verschillen tussen de afzonderlijke vechtdisciplines te achterhalen) veruit de meest opwindende discipline onder de vechtsporten die er in de wereld bestaat. Muai Thai is dan ook een zeer veelzijdige tak van kickbokssport die vaak net ´een beetje verder gaat´. Vooral het ´clinchen en sweepen´, het voor een publiek spektakel onmisbare gebruik van de ellebogen en de knieën of ook het prachtige hypnotiserende geluid van de Javanese clarinet tijdens de intrigerende ´dance of respect´ die voorafgaand aan een gevecht plaatsvindt, ja, die boeien me het meest. Ik kan pagina´s vol schrijven over dit unieke ´vechtverschijnsel´ en wanneer we kijken naar de minimale aandacht die ´Regio Noordkop´ aan dit kickboksfenomeen uit Den Helder besteedt, dat bestaat uit zegge en schrijve, twee en een halve zin…dan is dat zonder meer een respectloze en ja, met recht zelfs schaamteloze gemiste kans van zichzelf serieus nemende Helderse media te noemen. Erkenning krijgen voor 11 wereldkampioenschap medailles is in Den Helder blijkbaar nog niet zo vanzelfsprekend, vooral wanneer alle media stilzwijgend samenzweren in hun afkeuring van het voeren van lijf-aan-lijf gevechten. ´Oorlog´ voer je namelijk op gepaste en ´beschaafde´ wijze, dus met schone handen en via beeldschermen en dus ´op afstand´. Dat is waarschijnlijk de onuitgesproken Helderse (en aldus uiterst hypocriete) mores. Blijf jij maar doen waar je goed in bent Jorina, je bent geweldig!

Back to top button
%d bloggers liken dit: