112

OM vindt dat Nieuwedieper niet strafbaar is voor doden plaatsgenoot

'Er was sprake van noodweer exces'

Advertentie:

Alkmaar/Den Helder – Een ruzie en gevecht tussen twee inwoners van Den Helder liep in de nacht van 14 februari 2022 enorm uit de hand. Een 56-jarige man kwam daarbij om het leven. Toch vindt het Openbaar Ministerie (OM) dat de 53-jarige verdachte Jeffrey T. uit Den Helder moet worden ontslagen van alle rechtsvervolging. Er was volgens het OM sprake van noodweer exces, waardoor T. vrijuit zou moeten gaan.

De verdachte hield het slachtoffer in een nekklem, waardoor de man overleed. Hij deed dat volgens het OM in een ‘hevige gemoedstoestand’, omdat T. vreesde voor zijn eigen leven. “Er was sprake van angst, paniek en boosheid na een wederrechtelijke aanranding”, zei de officier van justitie dinsdag bij de rechtbank in Alkmaar over de situatie van de verdachte. “Hij was bang dat hij het onderspit zou delven.”

Verdachte T. was midden in de nacht naar het huis van het latere slachtoffer toegekomen om een ruzie over geld uit te praten. Hij had nog duizend euro tegoed van de verdachte, liet hij aan de rechtbank weten. “Hij appte me of ik wilde langskomen. Ik heb wat biertjes gepakt en ben erheen gegaan”, zei T.

Dreigende situatie
In de woning werd de situatie bedreigend volgens de verdachte. “Hij kwam heel intimiderend over en liep zenuwachtig rond. Ik wilde daarom naar huis gaan. Ik dacht dat het zinloos was om de ruzie uit te praten.” Toen hij bij de voordeur was, zou hij ineens van achteren zijn aangevallen door de Nieuwedieper. “Hij sloeg mij hard op mijn achterhoofd”, aldus T. “Ik ben veel kleiner dan dat hij was. Hij was twee keer zo groot en zwaar als ik.” Achteraf bleek dat de man T. had aangevallen met een boksbeugel.

In de voortuin ging het gevecht verder. “We kwamen in een worsteling terecht. Ik vocht voor mijn leven”, aldus de verdachte, die op de grond terecht was gekomen. “Hij sloeg op mij in met die boksbeugel. Ik zat helemaal onder het bloed. Het bloed zat ook in mijn ogen, waardoor ik gedesoriënteerd was.” Toen zijn tegenstander opstond en struikelde, zag T. zijn kans schoon. “Ik heb hem toen vastgepakt bij zijn nek. Het was hij of ik. Ik zag op dat moment geen andere uitweg dan dat ik hem op de grond kon houden. Ik was bang dat hij overeind kon komen en me weer aan zou vallen.”

‘Alleen maar verliezers’
De verdachte hoopte dat buurtbewoners de politie zouden bellen. Uiteindelijk gebeurde dat ook. Op een geven moment merkte T. dat het slachtoffer niet meer tegenstribbelde. “Maar ik had niet in de gaten dat hij was overleden.” De verdachte vond het heel erg voor de nabestaanden, liet hij weten. “Er zijn alleen maar verliezers. Ik heb het zo zelf niet gewild.”

Toen de politie kwam bleek het slachtoffer inderdaad te zijn overleden. Reanimatie mocht niet meer baten. T. zat helemaal onder het bloed, had overal kneuzingen en blauwe plekken en een forse hoofdwond.

Advocaat
Advocaat Mike Jonk vond dat helemaal niet vaststaat dat het slachtoffer is overleden door de nekklem. De man had een vergroot hart. “Een vergrootte hartspier kan tot hartfalen leiden. Hij had een krachtsinspanning geleverd.” Omdat hij acuut was verslapt, had T. hem in de houdgreep kunnen nemen en houden volgens de advocaat. “Want hij was twee keer zo zwaar als mijn cliënt.”

De rechtbank doet 2 april uitspraak.

Geschreven door Jeannine Verhagen

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button