Anna Paulowna – Het volgens sommige media ‘stiekem’ gewijzigde kaartje in de gebiedsvisie van Hollands Kroon, waardoor extra ruimte kwam voor de bouw van datacenters, blijkt helemaal niet zo geheim als velen willen doen geloven. Het bewuste kaartje lag maanden openbaar ter inzage, alvorens de gemeenteraad tot een besluit kwam.
Vanwege de commotie en berichtgeving in zowel landelijke als regionale media over het onderzoek van Berenschot naar de besluitvorming aangaande de datacenters in Hollands Kroon, kreeg dit ene kaartje ongewild een hoofdrol. Een kleine kring van bestuurders en ambtenaren zou stilletjes een kaart gewijzigd hebben, waardoor techgiganten plots ruim baan kregen voor de bouw van mega datacenters. Sommige media grepen het rapport aan om hard uit te halen naar de gemeente Hollands Kroon, andere media, waaronder Regio Noordkop, deed wat milder verslag van de presentatie van het rapport.
Regio Noordkop vroeg de raad enkele dagen geleden hoe het nu precies zat met de bekendheid van het ‘gewraakte kaartje’. Vanwege dit verzoek en de ontstane commotie in de media heeft de griffie van de gemeente Hollands Kroon wat uitzoekwerk gedaan om voor de gemeenteraad van Hollands Kroon het juiste proces rond de besluitvorming over de omgevingsvisie 2016 op een rijtje te zetten, zodat de feitelijke informatie voor iedereen helder is. Hieruit blijkt dat, in openbaar te raadplegen informatie uit het raadsinformatiesysteem, de raad op 28 april 2016 het ontwerp van de omgevingsvisie 2016 vrijgegeven heeft voor inspraak. Bij alle onderliggende en te raadplegen stukken zit het voorontwerp van 27 augustus 2015, waar dit kaartje ook reeds te zien is. Bij de stukken zit ook de ontwerpvisie waarin de tekst over Agriport gewijzigd wordt ten opzichte van het voorontwerp. Tevens is er een nota van wijzigingen die ook melding maakt van de gewijzigde situatie op Agriport ten opzichte van de structuurvisie 2010.
Omgevingsvisie vastgesteld
Op 22 november 2016 is de omgevingsvisie door de raad vastgesteld. Daarbij zijn onder meer aanpassingen gedaan naar aanleiding van de ontvangen inspraakreacties. De kaartjes zijn daarbij niet gewijzigd en er zijn geen vragen gesteld over het gewijzigde kaartje. Alle stukken, inclusief alle kaartjes, onderbouwingen en aangegeven wijzigingen waren dus ruim zeven maanden bekend en hebben ter inzage gelegen voor inspraak, voordat de raad de omgevingsvisie eind november 2016 vaststelde. Er was dus absoluut geen sprake van dat ‘een kleine kring van bestuurders en ambtenaren stilletjes een kaart gewijzigd hebben, waardoor techgiganten plots ruim baan kregen voor de bouw van mega datacenters’, zoals diverse media hebben gemeld. (Zie ook de column: hoe de media haar publiek voorliegt).
Het is overigens bijzonder dat bureau Berenschot in een onderzoek van ruim een half jaar en 100.000 euro niet boven water kon krijgen dat het kaartje gewoon maandenlang openbaar ter inzage lag. De griffie heeft de gezochte informatie, die te vinden is in het openbaar te raadplegen raadsinformatiesysteem, binnen twee dagen scherp gekregen.
Het is heel goed mogelijk dat Hans Boskeljon op dit punt gelijk heeft. Maar ik word niet blij van een politicus-journalist die aan de lopende band artikelen schrijft, over hoe fantastisch de aanleg van de mega datacenters in Hollands Kroon bestuurlijk is verlopen. Er is in de hele Wieringermeer namelijk geen hond te vinden, die voorstander is of was van deze extreme landschapsvervuiling. Het eerste dat sneuvelt als een democratie teloor gaat, is de onafhankelijkheid van de journalistiek. Hans is intelligent, ervaren in de politiek en hij schrijft goed. Ik hoop alleen dat hij ook zijn onafhankelijkheid nog eens gaat bewijzen, door meer te schrijven over het feit dat de politiek in dit land weigert om datgene te doen wat burgers in overgrote meerderheid willen.
Het punt is dat het kaartje is gemaakt. Het voorliggen verandert daar niets aan ! Het witwassen door Hans ook niet.
Ik wil graag nog opmerken, dat het goed is om elkaar scherp te houden, maar ik heb niet de bedoeling om de integriteit van Hans Boskeljon ter discussie te stellen, daar is geen enkele aanleiding toe. Wel blijft zijn journalistieke onafhankelijkheid als voormalig PvdA wethouder een gevoelig punt. Ook als het om een buurgemeente gaat. De politiek is immers een groot ons kent ons circuit. Maar de waarheid is een diamant met vele facetten. Met Boskeljon heeft Regio Noordkop natuurlijk ook een grote vis gevangen en dat merk je aan de kwaliteit van de berichtgeving. Laten we Boskeljon kritisch blijven volgen.