Den HelderUitgaan

Stichting Erfgoed Den Helder organiseert lezing over Slag bij Kijkduin

Advertentie:

Huisduinen – De Slag bij Kijkduin was een zeeslag bij Den Helder tussen een Nederlandse en een Frans-Engelse vloot. Het was de laatste grote slag tijdens de Derde Engels-Nederlandse Oorlog. 21 augustus is het precies 350 jaar geleden dat de slag plaatsvond. Stichting Erfgoed Den Helder geeft aandacht aan de Slag bij Kijkduin door het organiseren van een lezing op maandag 21 augustus in Fort Kijkduin.

Op 21 augustus 2023 is het precies 350 jaar geleden dat tijdens de Derde Engels-Nederlandse Oorlog (1672-1674) ter hoogte van Huisduinen de zeeslag bij Kijkduin (Battle of Texel) plaatsvond tussen een Nederlandse en een Frans-Engelse vloot. Tijdens de Battle of Texel gingen luitenant-admiraal-generaal Michiel Adriaanszoon de Ruyter en luitenant-admiraal Cornelis Tromp de strijd aan met de Engelse admiraal prins Rupert van de Palts en de Franse admiraal Jean d’Estrées. In 1673 waren kansen ontstaan het land veilig te stellen tegen buitenlandse dreiging en de sleutel daartoe lag op zee. Ter hoogte van Kijkduin bij Den Helder, een hooggelegen punt langs de kust bij Huisduinen, kreeg De Ruyter Rupert in het vizier. Het uitzicht over ‘s Landsdiep en de Zuiderhaaks was schitterend. Op de kust waren onder de bezielende leiding van dominee Salomon van Til honderden kustbewoners tussen Petten en Den Helder bijeengekomen om vanaf de duinen het gevecht gade te slaan. Voor even lag het werk stil.

Op verzoek van de Staten van Holland waren in de dorpen de kerken opengesteld voor gebed en luidden de klokken. Van Til, afkomstig uit Huisduinen, ging in gebed. ‘Alle hoofden ontblootten zich en de predikant, die op een van de duintoppen stond, droeg het benauwde vaderland aan God van hemel en aarde op.’ Van Til bad voor een goede uitkomst, sprak de aanwezigen op het strand moed in en zei dat de overwinning in Gods handen lag. Zijn woorden maakten diepe en intense indruk. Hoe verliep deze zeeslag? En waarom had De Ruyter daarna een zwaar gemoed? Dat wordt allemaal verteld in de lezing op maandag 21 augustus.

Lezing Slag bij Kijkduin
De lezing wordt gegeven door Graddy Boven, conservator van het Marinemuseum. Inloop is vanaf 19:00 uur en de lezing start om 19:30 uur. De lezing is gratis. Geïnteresseerden moeten zich aanmelden. Dit kan door te mailen naar info@fortkijkduin.nl of te bellen naar 0223 – 61 23 66.

Toon meer

Peter Rus

Peter Rus is sinds januari 2023 werkzaam bij Regio Noordkop als journalist. Hij is bereikbaar via peter@regionoordkop.nl en via 0625487127.

4 reacties

  1. Peter,
    Op verzoek van de Staten van Holland waren in de dorpen de kerken opgesteld voor gebed en luidden de klokken. Van T
    De kerken werden opengesteld.

    1. JHA, uw reactie is voor mij niet te begrijpen. Kunt u daar iets aan doen?

    1. Je maakte mij wakker Ursula. Klaarblijkelijk stond er in het artikel aanvankelijk opgesteld (schrijver Peter Rus dacht op dat moment natuurlijk aan het opstellen van een speler in een voetbal elftal). Beetje sneu dat JHA slechts reageert op taal- of tikfouten.

Wellicht ook interessant

Back to top button