112Hollands KroonVideo

De Politie komt naar Niedorp (video)

Nieuwe Niedorp – De politie komt naar je toe. Al zeven jaar rijdt het Mobiel Media Lab door Nederland om burger en politie met elkaar in contact te brengen. Op 19 april stond de truck op uitnodiging van de wijkagenten van Niedorp aan de Trambaan in Nieuwe Niedorp.

Er zijn steeds minder politiebureaus open en dat maakt de taak van de wijkagent een stuk lastiger, vertelt Natascha Zandbergen, wijkagent in Niedorp. “Ons station zit in Wieringerwerf en dus zijn we gebonden aan de auto, dat maakt het contact soms moeilijk”, vertelt Zandbergen. In de bus kunnen mensen een enquête invullen over het gebruik van Snapchat door de wijkagent, daarmee hopen de agenten informatie te krijgen over hoe ze het beste met de burger kunnen communiceren. Naast deze functie zet de politie de truck in voor cold cases en recherche onderzoek. De wijkagenten geven vandaag bijvoorbeeld voorlichting over ondermijnende criminaliteit. Zandbergen: “Burgers kunnen de ogen en oren van de politie zijn. Het valt mensen veel sneller iets op als bij hen in de buurt ineens iets anders is.”

Ed Sabel regelt waar het Media Lab komt te staan en heeft het initiatief in zeven jaar flink zien groeien. “Het begon als een mobiel testcentrum om samen met de burger de communicatiemiddelen te testen, bijvoorbeeld hoe mensen makkelijker online aangifte kunnen doen”, zegt Sabel, “Gaandeweg hebben steeds meer diensten, zoals wijkagenten en recherche, doorgekregen dat het een laagdrempelige manier is om in contact te komen met de burger.”

Toon meer

Klaas Omta

Klaas Omta is, in het kader van een landelijk samenwerkingsproject tussen lokale en regionale omroepen en de NOS, namens de NOS werkzaam bij Regio Noordkop als algemeen verslaggever. Hij is bereikbaar via klaas@regionoordkop.nl.

Wellicht ook interessant

Back to top button