Den HelderPolitiek

Vakantiehuisjes ‘explosie’: Plannen voor 850 nieuwe verblijfsplekken in Julianadorp, college trekt aan de rem

Advertentie:

Julianadorp – Er is zoveel animo onder projectontwikkelaars om vakantieparken in de Duinzoom bij Julianadorp op te richten dat het college nieuwe initiatieven voorlopig niet in behandeling neemt. Dat blijkt uit antwoorden van het college op vragen van Regio Noordkop. Op dit moment heeft de gemeente vier aanvragen van projectontwikkelaars in behandeling, voor in totaal maar liefst 850 nieuwe toeristische verblijfsplekken.

Op 4 april stuurde het college een korte brief aan de gemeenteraad met daarin de boodschap dat nieuwe initiatieven voor verblijfsrecreatie in het gebied Duinzoom tot eind 2024 niet in behandeling zullen worden genomen. Tot die tijd worden namelijk verschillende nieuwe beleidsstukken ter besluitvorming aangeboden, waaronder het uitvoeringsplan Toerisme 2024-2027 en de agenda Recreatie en Toerisme voor de Kop. Lopende aanvragen, zoals de 83 vakantievilla’s die projectontwikkelaar Kontour Vastgoed wil realiseren, worden nog wel afgerond, maar daarna gaan de ontwikkelingen voorlopig “on hold”.

In de brief noemde B&W verschillende redenen voor de tijdelijke stop. Zo zei het college dat de voorkeur uitgaat naar revitalisatie van bestaande vakantieparken, boven nieuwbouw. Daarnaast zijn er provinciale zorgen over ‘verluxing’ van het aanbod. Steeds meer campings, veelal bedoeld voor mensen met een kleiner of gemiddeld budget, maken plaats voor parken uit het luxere segment. Een voorbeeld hiervan is de verkoop van Camping de Donkere Duinen. Daar komen 35 luxe vakantievilla’s te staan. Een periode van rust om nieuw beleid op te stellen lijkt daarom verstandig.

Heel veel animo
In antwoorden op vragen van Regio Noordkop laat het college nu weten dat de genoemde lopende aanvragen, die nog wel in behandeling worden genomen, nogal wat behelzen. Zo zijn er de afgelopen twee jaar een vijftal initiatieven bij de gemeente binnengekomen. Bij elkaar gaat het om circa 950 verblijfsplekken die voorgesteld worden om toe te voegen. Van de vijf initiatieven is er inmiddels één afgevallen, omdat deze niet zou passen binnen de huidige beleidskaders. De andere vier worden wel in behandeling genomen door het college. Dan resteert er nog steeds een totaal aantal van 850 nieuwe verblijfsplekken.

Dit is zo omvangrijk dat het aannemelijk is dat wanneer deze allemaal doorgang zouden krijgen er zorgen ontstaan over het voorzieningenniveau in het kustdorp. Concreet houdt het namelijk in dat Julianadorp in de zomer nog eens 850 extra inwoners kent, die allemaal uit eten willen en boodschappen willen doen. Het college zegt niet of zij zich zorgen maakt over de ruimtelijke implicaties van een dergelijke bevolkingsgroei. Wel zegt B&W dat ze “graag zicht wil houden op de ruimtelijke en economische impact van de initiatieven die nu lopen.” Dit ook vanwege mogelijke andere, niet toeristische ontwikkelingen in de Duinzoom die in de toekomst ruimte zullen vragen.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos was in het verleden werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. In 2023 maakte hij de overstap naar Binnenlands Bestuur. Tegenwoordig is hij op vrijwillige basis een van de presentatoren van De Week op Zaterdag, op de radiozender van Regio Noordkop.

7 reacties

  1. tuurlijk willen ze dat niet, liever 850 plekken voor gelukszoekers en arbeidsmigranten……….

  2. Een makkelijke manier om geld te verdienen door de projectontwikkelaars en beleggers.Er wordt geen rekening gehouden met de bewoners van Julianadorp. De balans tussen recratie en de vaste bewoners verdwijnt dan zeker. Neem Callantsoog als voorbeeld daar is het in de zomer overvol en helemaal niet meer gezellig.

  3. Ik vraag mij af hoe dit samen gaat met de nieuwe plannen om Julianadorp meer te betrekken bij de duinen en het kustgebied doormiddel van mooie natuur en wandel gebieden? Het plan “ons dorp”. Als ik deze vakantiehuizen plannen zie lijkt het oude dorp van Julianadorp steeds meer afgesloten van het kustgebied. Of is dat plan om meer natuur en bescherming kustgebied en beter omgaan met kweltwater al helemaal van de baan ?????

  4. Ik wil niet dat ze gaan bouwen.
    Julianadorp moet niet een stad worden als Alkmaar of Amsterdam

  5. De toevoerwegen vanaf Alkmaar naar Julianadorp zijn al overvol. Nog meer verkeer kunnen we het logistiek gezien allemaal wel aan? Overvolle parkeerplekken, stranden, winkels en nog meer honden! Ik denk niet dat dit een heel goed plan is. Het wordt een 2e Scheveningen waar niets meer origineel en gezellig is.

  6. Projectontwikkelaars en makelaars zoeken in het hele land naar investeringsmogelijkheden zo dicht mogelijk langs de kust. Elk gaatje zal in de nabije toekomst worden benut omdat de respectievelijke gemeentes waar nog ruimte over is zich zullen gaan verschuilen achter uitspraken die we reeds allemaal kennen: ´de bewuste plannen zijn een belangrijke inkomstenbron´, ´het als bestuur aanhouden van een breder perspectief op economisch en maatschappelijk terrein dan de burger dat individueel bereiken kan´ en natuurlijk niet te vergeten de onuitgesproken persoonlijke belangen die men voor de bevolking van de te besturen gemeente vanzelfsprekend verborgen zal houden. Investeringsbudgetten zijn er, weliswaar bij een percentueel kleine groep, meer dan voldoende, zeker nu vanaf 1 januari 2024 de nieuwe droom (het WWS) van de Jonge werkelijkheid gaat worden. Over enkele jaren zijn de bestuurders en hun beslissingen van vandaag overigens door de waan van de dag vergeten en wordt er in evaluaties geconstateerd dat Den Helder ooit wel wat beter op zijn kuststrook had mogen letten, denk daarbij dan ook aan bv ´de huidige Landal-troep´ zelfs al óp het strand. Consequenties zal dat dan in de toekomst niet meer hebben behalve voor de dan eventueel nog uit te voeren reparaties. Die komen vanzelfsprekend ook dan weer uit de algemene middelen. Dit is allang geen trend meer maar inmiddels een vaste werkwijze in kustgemeenten in Zuid-Holland. Zo werkt ons bestuur vandaag de dag.

Wellicht ook interessant

Back to top button