Hollands KroonVideo

Vissen uit zwembassin van Lutjestrand gehaald (video)

Advertentie:

Hollands Kroon – Vissers hebben woensdag hun netten door het zwembassin bij het Lutjestrand op Wieringen gehaald. Doel is snelle verbetering van de waterkwaliteit, zo laat de gemeente Hollands Kroon weten.

Er wordt heel hard gewerkt om de kwaliteit van het zwemwater helemaal op orde te krijgen. Het zwembassin is een gesloten bak waar via een pomp steeds vers water in stroomt. Omdat de waardes nog altijd niet optimaal zijn, is de vis uit het bassin gehaald en overgezet in het Amstelmeer. Vissenpoep brengt nitraat in het water en dat is een goede vriend van blauwalg. Blauwalg kan, als je het binnenkrijgt, voor maag- en darmklachten zorgen.

Vijf grote karpers zijn overgezet. De hoop is nu dat de kwaliteit van het zwemwater snel gaat verbeteren. “Een mooie nieuwe stap naar een heerlijk dagje Lutjestrand”, aldus de gemeente.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

1 reactie

  1. Langzaamaan lijken we niet meer te beseffen dat we samen met de natuur zullen moeten gaan leren leven. Onze natuurlijk milieu bevat tenslotte nu eenmaal zoogdieren, vissen, vogels en insecten. De dieren die er op ´het Lutje´ wel en (van ons) niet mogen zijn staan allemaal reeds op lange lijsten waarop is beschreven wat hun recht van bestaan is, de vogels die er vliegen vormen een ernstig risico voor onze vleesindustrie want ze brengen vogelgriep over, de vissen poepen in óns zwemwater, getverderrie, en insecten, brrrr, daarvan kunnen er helemáál niet weinig genoeg zijn. Ik moet er steeds meer met enig leedvermaak om lachen, om dat soort grappige artikelen met de meest waanzinnige acties, acties die de hulpeloosheid en eenzaamheid van ons bestaan zo benadrukken. Zoals dat van een speciaal betonnen bassin waarin gezwommen moet worden en een bassin dat voor het seizoen tot op de laatste vis moet worden leeggevist om de ziekmakende natuur te proberen te verslaan terwijl ook ontlasting uit vissen voor de natuur natuurlijk waardevol is en een functie heeft. U kent vast toch ook het verhaal van de ´Victoriabaars´ nog wel waar menselijk handelen een enorm wijds en oeroud ecosysteem in korte tijd volledig vernietigde.
    Binnenkort werpen we op Lutje zelfs een net óver het strand heen vanwege een aantal zomaar frank en vrij overvliegend ´poepers´ en vanzelfsprekend verwijderen we dan gelijktijdig ook maar de op het land zogende ´poepers´ zoals al die smerige ratten en muizen die in de directe omgeving zomaar ongereguleerd hun gang kunnen gaan. Waarna natuurlijk het volledige terrein in de omgeving na het wegvangen met fijnmazig gaas tevens minutieus zal moeten worden afgezet tegen ongewenste ´herintreding´. En daarna hoeven we dan als laatste alleen nog vlak voor het seizoen het basin zelf zorgvuldig te bedruppelen met de door ons uitgekiende (en zogenaamde) ´waterbeschermingsmiddelen´, gifstoffen hebben tenslotte de volledig verkeerde connotatie. Uiteindelijk mogen dan de kwetsbare tweebeners met de veel te grote hoofden en hun bleek doorschijnende huid in de zomer met hun bij hun lichaamsbouw passende transportmiddelen zich naar het strand begeven, éérst de borden ´Zwemmen voor Eigen Risico!´ lezen, en dan… eindelijk… enkele weken relatief veilig ´spielespelen´ (maar wel zónder zelf ook te plassen of te poepen natuurlijk) waarna álle verworven inzichten van het jaar 2023 gedurende de winter weer zullen worden geëvolueerd in slopend langdurige commissievergaderingen (was dat bv nou wel de moeite waarde om 5 vissen weg te vangen enzovoorts) en er na het creëren van voldoende draagvlak via een uitgebreide maatschappelijke discussie (de directe omwonenden moeten natuurlijk ook hun zegje kunnen doen en zo langzaam naar de nieuwe realiteit toe kunnen groeien) voor volgend jaar weer nieuwe grootse plannen zullen uitrollen. Bodemonderzoek misschien wel deze keer! Of wellicht toch maar die dure ´stormgolfslagbrekers´ die dat hopeloos vieze met poep verontreinigde water uit het Amstelmeer gaan tegenhouden. Of ja, misschien toch ook eindelijk eens een adequate regenwaterafvoer om ´de boel´ het jaar rond stabiel te houden en zo volgend jaar meteen al een betere uitgangspositie tegenover… de natuur te verkrijgen? Je gaat bijna hopen dat het ergens misgaat…

Wellicht ook interessant

Back to top button