Den Helder

Windmolen bij gemeentewerf wordt gesloopt voor windpark Tata Steel

Den Helder – De nog werkende windturbine bij de gemeentewerf aan de Ambachtsweg wordt gesloopt. Langelaan Windenergie heeft daarvoor een sloopmelding ingediend bij de gemeente Den Helder. Om het windpark Ferrum in IJmuiden te mogen bouwen is Tata Steel een samenwerking aangegaan met eigenaren van zes kleinere molens, waarvan vijf uit de Noordkop. Deze zes molens worden allemaal gesaneerd.

Al een paar jaar geleden is besloten dat de molen zou gaan verdwijnen. Begin 2017 kreeg Tata namelijk de vergunning voor het windpark Ferrum. Dat windpark bestaat uit drie hele grote windturbines, met een hoogte van 131 meter. Samen leveren die genoeg stroom voor 7.000 huishoudens. Van de provincie moesten voor de bouw van Ferrum zes kleinere molens elders in de provincie gesaneerd worden. Tata Steel vond eigenaren van zes molens bereid hier medewerking aan te verlenen.

Zo ook Ton Langelaan uit Den Helder. Hij heeft twee molens op het perceel van de gemeentewerf in Den Helder, waarvan er één op korte termijn tegen de vlakte gaat. Het windpark in IJmuiden draait inmiddels al drie jaar. Bij het verlenen van de vergunning is dan ook afgesproken dat de te saneren molens nog drie jaar mochten blijven staan. Langelaan laat weten dat hij in ruil voor het saneren van zijn molen in Den Helder meedeelt in de opbrengsten van park Ferrum.

De tweede molen bij de Ambachtsweg blijft nu nog staan, maar doet enkel dienst als mast voor zendapparatuur. Hij draait dus niet meer. Van de andere vijf molens staan er twee in de gemeente Schagen: Eén aan de Bosweg en één aan de Schagerweg. Ook de molen van Pennings aan de Schorweg in Breezand verdwijnt, net als de solitaire molen aan de Grasweg bij Anna Paulowna. De laatste windturbine die gesloopt wordt staat in de gemeente Drechterland.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

Back to top button