Defensie

Zr.Ms. Karel Doorman voor missie naar Rode Zee

Advertentie:

Den Helder – Marineschip Zr.Ms. Karel Doorman vertrekt zondag 21 april richting de Rode Zee om zich daar begin mei aan te sluiten bij de EU-operatie Aspides. Met een bemanning van ruim 250 personen biedt het schip tanker- en medische capaciteit in de Rode Zee. Het schip gaat andere schepen voorzien van brandstof, zodat zij het missiegebied niet hoeven te verlaten.

Daarnaast zijn voor de medische rol een chirurgisch team en een Cougar-helikopter van het Defensie Helikopter Commando aan boord. Op 5 april besloot het Kabinet dat Zr.Ms. Karel Doorman vanaf mei tot uiterlijk eind augustus deel zal nemen aan deze EU-operatie. Dinsdag spreekt de Tweede Kamer met de ministers van Defensie en Buitenlandse Zaken over de inzet van Zr.Ms. Karel Doorman.

De Rode Zee is een cruciale route voor de scheepvaart tussen het Suezkanaal en de Indische Oceaan. Met de deelname aan Operatie Aspides draagt Nederland bij aan het handhaven van vrije doorvaart. In het gebied is behoefte aan bevoorradingsschepen en medische capaciteit, waar het schip nu aan bijdraagt. Naast inzet voor Operatie Aspides gaat het schip ondersteuning leveren aan de internationale Operatie Prosperity Guardian.

Prosperity Guardian
Momenteel neemt Zr.Ms. Tromp deel aan operatie Prosperity Guardian. Ook levert het steun aan Aspides. Het luchtverdedigings- en commandofregat is ingezet voor het bestrijden van raketten en drones van Houthi’s. Nederland levert verder stafofficieren aan verschillende missies die gericht zijn op de bevordering van maritieme veiligheid in de Rode Zee.

Zr.Ms. Karel Doorman is het Joint Support Ship (JSS) van de Koninklijke Marine. Het schip is gebouwd voor bevoorrading op zee. Het schip beschikt over uitgebreide medische faciliteiten die levensreddende, chirurgische, behandelingen mogelijk maken.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button