Cultuur/NatuurDen HelderHollands Kroon

Provinciale bijdrage voor groene projecten

Regio – De Tuindorpschool in Den Helder, de Sint Jozefschool in ’t Zand en IVN Texel zijn drie van de tientallen organisaties die een bijdrage tegemoet kunnen zien uit het “Betrekken bij Groen Fonds” van de provincie Noord-Holland.

Mensen betrekken bij de natuur is het belangrijkste doel van het fonds. De provincie Noord-Holland kent met dit fonds 102.000 euro toe aan groene projecten. Ruim honderd vrijwilligersorganisaties klopten in 2020 aan bij het fonds met een projectidee, bijna twee keer zo veel als in 2019. Projecten die de soortenrijkdom in de provincie versterken én zoveel mogelijk doelgroepen en partners betrekken, kwamen voor een financiële bijdrage in aanmerking. De jury honoreerde in totaal zesendertig projecten; zeventien volledig en achttien aanvragen kregen een deel van het aangevraagde bedrag toegekend.

Gedeputeerde Esther Rommel (Natuur en Landschap): “Geweldig om te merken dat zoveel inwoners in hun vrije tijd hard werken om onze natuur prachtig te houden. Het aantal aanvragen is bijna verdubbeld ten opzichte van vorig jaar. We hebben het beschikbare budget vorig jaar verhoogd van 45.000 euro naar 102.000 euro, waardoor we gelukkig ook meer projecten kunnen ondersteunen met een bijdrage.”

Impuls voor soortenrijkdom
Ruim 100 inzendingen vroegen in totaal voor bijna € 625.000,- budget aan, terwijl er totaal ruim € 100.000,- beschikbaar was. Dit laat zien dat vrijwilligers vol ideeën zitten om de biodiversiteit een impuls te geven en om de Noord-Hollanders te betrekken bij hun groene leefomgeving. De jury is onder de indruk van de enorme inzet en het enthousiasme waarmee vrijwilligers in hun eigen tijd een bijdrage leveren aan groen en natuur in onze provincie.

De nieuw opgerichte kolkenwerkgroep van IVN Texel maakt werk van het Texelse Erfgoed. Zij gaan meer bekendheid genereren voor deze bijzondere natuurparadijsjes. Ook gaan ze onderzoeken hoe natuurlijk een kolk is, wat de kwaliteit van de kolken is en delen vervolgens alle informatie met Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en Ravon. Ze gaan in gesprek met de eigenaren om de kolken te behouden en de kwaliteit en de biodiversiteit te verhogen.

Drie projecten krijgen een bijdrage voor het vergroenen van schoolpleinen. Het gaat om de schoolpleinen van de Cruquiusschool in Haarlem, de Sint Jozefschool in ’t Zand en de Tuindorpschool in Den Helder.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button