Den Helder

Speciale gedenkboom op begraafplaats Huisduinen

Adverentie

Huisduinen – De Algemene begraafplaats aan de Kerkhoflaan in Huisduinen krijgt een speciale gedenkboom. Die wordt onthuld op vrijdag 28 mei, tijdens het landelijke Weekend van de Begraafplaats.

“Begraafplaatsen vol liefde” is dit jaar het thema. In Den Helder wordt hier op bijzondere wijze vorm aan gegeven. De medewerkers op de begraafplaats kwamen met het initiatief van een gedenkboom. Een mooie herinneringsboom (van cortenstaal) waaraan nabestaanden een zilverkleurig blad kunnen laten bevestigen. Op zo’n gedenkblad staan dan gegraveerd de naam, geboorte- en sterfdatum van de overledenen.

De onthulling van deze gedenkboom vindt plaats met een klein aantal betrokkenen. Vanwege de corona-maatregelen kunnen er niet heel veel mensen bij zijn. Ook groepsrondleidingen of een tentoonstelling is nu niet mogelijk. Het is natuurlijk wel toegestaan zelf een wandeling te maken over de begraafplaats. Om te herdenken en gedenken. Niet alleen de personen die daar begraven liggen, maar iedereen die wordt gemist. De begraafplaats op Huisduinen is een van de oudste in Nederland en is echt de moeite waard om te bezichtigen.

Gratis plantjes
Wat wel kan in deze tijd is dat de gemeente helpt bij grafonderhoud. Dat doen ze zaterdag 29 mei. Medewerkers van team Wijkbeheer zijn dan tussen 10.00 en 12.30 uur en van 14.00 tot 15.30 uur aanwezig. Ook stelt de gemeente gratis plantjes beschikbaar, zo lang de voorraad strekt.

Zeestad Staal ontwierp de Gedenkboom. De boom staat vlak bij het strooiveld en is gemaakt van cortenstaal. De tekst (gravure) in de zilverkleurige blaadjes kleuren na verloop van tijd in dezelfde kleur als de boom (roestbruin). Aan de boom is plek voor 450 blaadjes. De blaadjes blijven voor 15 jaar in de boom hangen. Een gedenkblaadje kost € 25,00. Aanvragen kan via www.denhelder.nl/gedenkboom. Na bestelling en betaling is een blaadje binnen veertien dagen beschikbaar. Het bevestigen aan de Gedenkboom gebeurt in overleg met de aanvrager.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button