Uitgaan

Bunkerdag: bunkers in Den Helder en op Texel voor één dag open

Huisduinen – Vaak onopvallend verborgen in het landschap, ligt de Nederlandse kust nog vol met bunkers uit de Tweede Wereldoorlog. Op zaterdag 28 mei is het Bunkerdag. Tussen 10.00 en 17.00 uur gaan van Zeeland tot en met de Waddeneilanden bunkers van de Atlantikwall voor één dag open voor publiek. De betonnen kolossen zijn vaak beperkt toegankelijk. Soms verzonken in het zand of overgenomen door de natuur, vertellen zij nog altijd het verhaal van de Duitse bezetting.

In Den Helder doet het Atlantikwall Centrum Huisduinen voor het eerst mee. Ook kunnen de bezoekers terecht bij de FL 250 Flakgruppenkommandostand ‘Kroontjesbunker’, Hospitaalbunker 638 en Telefoonbunker 616. In Julianadorp is de Geschutsbunker M219 geopend. Op Texel gaat de Texla bunker open voor publiek.

Atlantikwall
De Europese kust veranderde tijdens de Duitse bezetting letterlijk in een vesting. Nazi-Duitsland legde in de Tweede Wereldoorlog een ruim 5000 kilometer lange verdedigingslinie aan: de Atlantikwall. Talloze bunkers, tankwallen en loopgraven, gebouwd op strategische plekken, zijn daarvan nog altijd de stille getuigen. De aanleg van de Atlantikwall had zeer ingrijpende gevolgen voor bewoners in de kustregio. Den Helder werd in 1940 gebombardeerd, waarna een deel van de bevolking de stad vrijwillig verliet. Vanaf 1942 werden ruim 10.000 inwoners gedwongen hun huis te verlaten en werd Den Helder een groot ‘Sperrgebiet’.

Texel kende geen grootscheepse evacuaties en de eerste jaren van de oorlog verliepen er vrij rustig. In de laatste oorlogsjaren werden 806 Texelse mannen gedeporteerd naar Assen, waar ze werden gedwongen te helpen om de zogeheten ‘Westwall’, de verdedigingslinie tegen de geallieerden, te versterken.

Bunkerdag
In Den Helder doet het Atlantikwall Centrum Huisduinen voor het eerst mee. Bezoekers kunnen mee met een rondleiding door de schuilkelder of de expositie met verhalen uit Den Helder beleven. De FL 250 Flakgruppenkommandostand ‘Kroontjesbunker’ is ook geopend. Dit is de enige bunker van dit type in Nederland die nog intact is. Achter het oude postkantoor in Den Helder staat een type 616 telefoonbunker. Het is één van de laatste drie in Nederland, waarbij deze ook nog eens in spiegelbeeld is gebouwd. Hospitaalbunker 638 Sani, met een kleine collectie medisch gereedschap, is ook te bezoeken. In Julianadorp is de Geschutsbunker M219 geopend, die een prachtig uitzicht over de duinen en het strand geeft.

Op Texel in de Texla bunker geopend voor publiek. Op het eiland stonden tijdens de oorlog meer dan 700 bunkers. Een groot deel daarvan is afgebroken. In de Texla-bunker werden verbindingen gelegd tussen het vasteland en de batterijen op het eiland. Ook speelde de bunker een belangrijke rol tijdens de Georgische Opstand. De Texla bunker vertelt het indrukwekkende verhaal over de Opstand van de Georgiërs.

Het hele programma is te bekijken op www.bunkerdag.nl. Tickets zijn online en op de dag zelf verkrijgbaar bij de verschillende bunkerlocaties.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

2 reacties

  1. Niet alleen Duitse bunkers zijn geopend .Aan de Jan verfailleweg nabij de ingang van het kerkhof lag de Nederlandse stelling ; Batterij Begraafplaats . De voormalige munitie bergplaats waar tegenwoordig de Sybrandy Brouwerij is gevestigd open van 10.00 tot 17.00 ook de deuren voor bezoek .Ontdek de geschiedenis van deze oude Nederlandse Stelling eb neem een kijkje in de brouwerij. Zaterdag 28 Juni

  2. He Piet , ben je soms wezen proeven in die brouwerij ? je zit er beetje naast hoor : het is Zaterdag 28 Mei .
    (sterk spul die bunker bitter ha ha )

Back to top button
%d bloggers liken dit: