Eenden vangen in Eendenkooi ‘t Zand

‘t Zand – Hoe worden eenden in een eendenkooi gevangen? Met een vernuftig stel vangpijpen en de hulp van een slim kooikershondje, kunnen bezoekers ontdekken hoe eenden al eeuwenlang worden gevangen in een eendenkooi. Het is prachtig in de 400 jaar oude eendenkooi in het voorjaar, de natuur komt tot leven. Zaterdag 28 mei vanaf 13:30-15:00 uur zijn belangstellenden welkom in eendenkooi ‘t Zand.

Landschap Noord-Holland heeft deze cultuurhistorische eendenkooi helemaal in oude staat teruggebracht. Na een kort informatief filmpje lopen de bezoekers tussen de rietschermen door naar de kooiplas, zodat de eenden niet schrikken. Vanachter het kijkscherm kunnen de bezoekers het natuurlijke gedrag van de eenden in stilte bekijken. In de kooiplas zijn staleenden die weer andere eenden aantrekken. Daar zitten soms heel bijzondere soorten tussen. Rondom de kooiplas liggen vier vangpijpen.

Hoe dat werkt met het vangen van eenden gaan de deelnemers met eigen ogen zien. De vogels zijn geringd voor wetenschappelijk onderzoek. Een wandeling door de natuur rondom de kooi hoort er natuurlijk ook bij. Een kruidenrijk grasland in het voorjaar.

Deze excursie is leuk voor jong en oud. Bij voorkeur reserveren via de website, maar ter plekke aansluiten is ook mogelijk maar dan contant en graag gepast betalen. De kosten zijn voor volwassenen € 7,00 en kinderen € 3,00. Voor beschermers geldt het gereduceerde bedrag van € 4,00 en hun kinderen € 2,00. Het vertrekpunt is het Bezoekerscentrum Eendenkooi ’t Zand Korte Bosweg 47a.