Politiek

CDA Hollands Kroon: creativiteit nodig voor oplossingen woningmarkt

Hollands Kroon – Fractievoorzitter Jan Willem van der Klugt, van het CDA in Hollands Kroon, kwam recent met een interessante gedachte over het verminderen van de krapte op de woningmarkt. Hij opperde dit tijdens een interview in het radioprogramma De Week op Zondag bij Regio Noordkop.

Krijgt het opgegooide balletje ook een serieus vervolg? Volgens Van der Klugt is het tijd om na te denken over creatievere oplossingen dan alleen ‘bouwen, bouwen, bouwen’. “Nederland staat voor een immense opgave om bijna 1 miljoen extra woningen te realiseren voor 2030”, licht het raadslid toe. “Tevens hebben we te maken met zaken als bouwcapaciteit en stikstofproblematiek. Dat vergt dus creativiteit, want met de conventionele manier gaan we het simpelweg niet redden. Dus is het van belang om ook als lokale bestuurder ‘out of the box’ te durven denken, want de nood is onverminderd hoog door alle leeftijdscategorieën heen, maar vooral ook voor jongeren die soms tot hun 30ee gedwongen thuis moeten blijven wonen.”

Woningsplitsing
Van der Klugt heeft nu een balletje opgegooid, maar komt er ook een tastbaar vervolg, zoals een concreet voorstel of een motie? “We gaan hier als CDA wel verder mee aan de slag. Van belang is om te zien hoe we hier de kansen van woningzoekenden in Hollands Kroon maximaal kunnen verbeteren. We sluiten daarbij niets uit, maar woningsplitsing (geen fiscale effecten) lijkt tot op heden het meest kansrijk. Al zou je maar een deel van de 3 miljoen alleenwonenden in Nederland weten te verleiden om samen te gaan wonen. Dat geeft dan al een enorme verlichting op de woningmarkt en speelt evenzoveel woningen vrij voor woningzoekenden.”

Hoe ziet hij dat in de praktijk gerealiseerd? Nieuwbouw of het ombouwen van leegstaande kantoorpanden tot een community-huis waar zes of meer alleenstaanden naast een eigen slaapkamer de gemeenschappelijke voorzieningen samen delen? Of mikt het CDA alleen op het intrekken bij iemand met ruimte? Van der Klugt: “Hollands Kroon heeft niet heel veel leegstaande bedrijfspanden, maar als het nodig is moet je daar snel de bestemming wonen op kunnen zetten. Het zijn stikstofneutrale maatregelen en dat wordt steeds meer van belang.”

Niets uitsluiten
“Vooralsnog mikken we op de bestaande bouw”, benadrukt de politicus. “Woningsplitsing en samenwonen met behoud van uitkering als het meest laaghangend fruit, dat tevens stikstofneutraal is, maar we sluiten niets uit om zoveel mogelijk woningzoekenden in betaalbare huisvesting te kunnen voorzien.”

Zijn er volgens Van der Klugt nog belemmeringen te verwachten? “Niet van dien aard dat we ze als gemeenteraad niet weg zouden kunnen nemen.”

Toon meer

Hans Boskeljon

Hans Boskeljon is sinds mei 2023 politiek verslaggever voor Regio Noordkop. Hij richt zich uitsluitend op de politiek binnen de gemeente Hollands Kroon. Hans is bereikbaar via hans@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

1 reactie

  1. typisch weer een gevalletje lullen om te lullen……. vanwege het gezemel van dit soort figuren duren (raads)vergaderingen altijd zo vermoeiend lang

Reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button
%d bloggers liken dit: