Hollands Kroon

Praat mee over nieuwe visie over erfgoed

Hollands Kroon – Er is een begin gemaakt met een nieuwe visie op erfgoed. De gemeente Hollands Kroon nodigt alle geïnteresseerden uit om deel te nemen aan een inwonersbijeenkomst over de nieuwe erfgoedvisie. Tijdens deze bijeenkomst kunnen deelnemers meepraten over hoe ze in Hollands Kroon de volgende jaren omgaan met het culturele erfgoed.

De visie richt zich niet alleen op het gebouwd erfgoed, zoals monumenten, kerkgebouwen, boerderijen, molens, historische schepen en gemalen. Ook op de cultuurhistorische elementen in het landschap, zoals tuinwallen en de kenmerkende openheid van het polderlandschap. Ook is er aandacht voor archeologie en het meer onder de aandacht brengen van erfgoed in relatie tot toerisme en cultuur.

Eigenaren van monumenten, stolpboerderijen en Wieringermeerboerderijen worden direct geraakt door de nieuwe visie, maar ook kerkeigenaren, musea, historische verenigingen en andere geïnteresseerden in erfgoed spelen een belangrijke rol in dit proces.

Bijeenkomst in Nieuwe Niedorp
De participatiebijeenkomst is op dinsdag 23 mei 2023 in Dorpshuis Prins Maurits, aan de Dorpsstraat 81 in Nieuwe Niedorp. Inloop is om 19:00 uur. Het programma is van 19:30 tot 21:30 uur. Wethouder Lilian Peters van monumenten en archeologie, wethouder Robert Leever van kunst, cultuur en (wereld) erfgoed, en collega’s van verschillende beleidsonderwerpen gaan met de aanwezigen in gesprek over de erfgoedthema’s.

Aanmelden is verplicht. Geïnteresseerden die niet aanwezig kunnen zijn, kunnen hun reacties en ideeën delen via het platform Denk Mee. Verdere informatie is te lezen op denkmee.hollandskroon.nl/nl-NL/projects/erfgoedvisie.

Toon meer

Odessa Langeveld

Odessa is stagiaire bij Regio Noordkop. Ze studeert aan het ROC van Amsterdam en woont in Anna Paulowna. Ze is bereikbaar via odessa@regionoordkop.nl.

Wellicht ook interessant

1 reactie

 1. Eigenaren van monumenten en stolpboerderijen worden ´direct geraakt´ door een nieuwe visie op erfgoed meldt het bovenstaande artikel van Odessa (prachtige voornaam!) Langeveld. Dat klinkt nogal onheilspellend.
  Er is tevens een participatieavond georganiseerd meldt het artikel, een avond waarbij twee wethouders in gesprek gaan met ´geïnteresseerden´ over ´erfgoed thema´s´.
  Het doel dat deze avond dient is vervolgens omschreven als meepraten over hoe het bestuur van Hollands Kroon moet omgaan met cultureel erfgoed.
  Het vreemde is echter dat cultureel erfgoed al lang vastomlijnd gedefinieerd is zijnde: alles dat door vorige generaties is gebouwd of gemaakt dat vandaag de dag een museale waarde heeft.
  Dit is een dermate allesomvattende definitie dat denken dat je als individu direct invloed zou kunnen gaan uitoefenen of wellicht zelfs zichtbaar kunt gaan bijdragen aan een veel later in het proces op basis van een niet verifieerbare (of eenvoudig via een objectieve maatstaf terug te herleiden vastgestelde) visie, een ware utopie zal blijken te zijn.
  De door die uiteindelijke nieuwe visie getroffenen, zijnde de ´plotse´ bewoners van een nieuw benoemd cultureel erfgoed die (financieel) geraakt zullen gaan worden omdat ze bijvoorbeeld door omstandigheden in een oude stolpboerderij wonen of toevallig in een oeroud dijkhuisje kwamen te wonen, zijn degenen die dan fors financieel zullen moeten gaan bijdragen om de later in het proces (dat voorspel ik dan zelf maar even) plotseling als ´bij toverslag´ aangewezen objecten met historische waarde vervolgens jarenlang in stand te houden.
  Ik denk daarbij dan aan elke aanpassing van de eigen woning die van de ene op de andere dag via bestuurlijke instanties gaat lopen, de kleine ramp die een oude woning met betrekking tot energiebesparende maatregelen oplevert, enzovoorts.
  De cruciale vraag is hier dus of je beslissingen waar aanzienlijke financiële consequenties voor (soms nog nietsvermoedende) particulieren aan vast zitten wel in een ´pseudo´ democratische inloopavond (met inschrijving) als bestuurder aan de kaak mag/zou moeten willen stellen.
  Ik ben in ieder geval blij dat ik niet onder het democratische ´regime´ van deze twee wethouders val.;)

Reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button
%d bloggers liken dit: