
Den Helder – De gemeente Den Helder heeft het beleid omtrent schulddienstverlening geactualiseerd. Met deze actualisatie wil de gemeente een effectievere aanpak in vroegsignalering en preventie van schulden bij inwoners creëren. Ook wordt meer aandacht besteed aan maatwerkoplossingen voor specifieke doelgroepen. De Helderse gemeenteraad stelde het geactualiseerde beleidsplan maandagavond unaniem vast.
De focus op vroegsignalering en preventie in het nieuwe beleidsplan is tweeledig. “Door een preventieve benadering kunnen schulden in een vroeg stadium worden gesignaleerd en aangepakt, wat niet alleen problematische schuldsituaties voorkomt, maar ook de maatschappelijke kosten verlaagt”, zegt het college van de gemeente Den Helder. In het geactualiseerde beleidsplan zijn risicogroepen benoemd die extra aandacht in preventie verdienen. Zo gaat de gemeente extra aandacht geven aan ex-gedetineerden, laaggeletterden, (ex-)ondernemers, statushouders, psychisch kwetsbaren, werkenden met een laag inkomen, gezinnen met kinderen en jongeren.
Daarnaast wil de gemeente Den Helder de samenwerking tussen gemeentelijke diensten en ketenpartners verbeteren. “Schuldenproblematiek vraagt om een brede en integrale aanpak, omdat het nauw samenhangt met domeinen als zorg, werk en wonen. Door deze domeinen beter met elkaar te verbinden, kan de effectiviteit van schuldhulpverlening worden vergroot en kunnen duurzame oplossingen worden gerealiseerd”, aldus het college. Bij de gewenste integrale aanpak spelen maatwerk en nazorg een belangrijke rol. Zo zal iedere inwoner die schuldhulpverlening ontvangt ook een aanbod krijgen voor nazorg. De nazorg moet zoveel mogelijk aansluiten bij het schuldhulptraject.
In het derde kwartaal van 2025 start de gemeente met campagnes rondom vroegsignalering en preventie. Een jaar later wordt de effectiviteit van deze campagnes geëvalueerd en worden ze waar nodig aangepast om de gewenste resultaten te behalen.