Den HelderMaritiem

Marine krijgt twee nieuwe Anti Submarine Warfare fregatten

Advertentie:

Den Helder/Antwerpen – Defensie laat vier Anti Submarine Warfare (ASW) fregatten bouwen, twee voor de Nederlandse en twee voor de Belgische marine. Minister Kajsa Ollongren en haar Belgische ambtgenoot Ludivine Dedonder ondertekenden donderdag de Memorandum of Understanding (MoU) over de aanschaf hiervan. Dat gebeurde aan boord van Zr.Ms. De Ruyter in de Antwerpse haven, voorafgaand aan een koninklijk staatsbezoek. De schepen worden duurder dan aanvankelijk begroot, zo staat in het gewijzigde MoU.

De Belgische en Nederlandse marines werken intensief samen, onder meer op het gebied van mijnenbestrijding, onderhoud, opleiding en training. In 2018 spraken beide landen af om onder Nederlandse leiding de vier multipurpose-fregatten te vervangen door ASW-fregatten. Onder Belgische leiding vervangen beide landen ook de mijnenbestrijdingsvaartuigen. Het gaat om zes van deze schepen per land die de Franse Naval Group bouwt.

De aangepaste contracten worden nog ondertekend door de betrokken leveranciers. Dat gebeurt naar verwachting nog in juni 2023. Dat de kosten hoger zijn dan aanvankelijk begroot komt onder meer door kostenstijgingen als gevolg van COVID-19. Daarnaast speelt de oorlog in Oekraïne, extra budget voor modernere systemen en extra munitie hierbij een rol.

Maatschappelijke return
Naast de wijziging van de MoU tekenden beide defensieministers vandaag ook een zogeheten ‘maatschappelijke return’-overeenkomst. Daarin staat dat Nederland voor een bedrag van € 355 miljoen zal besteden bij de Belgische industrie. Dat vloeit voort uit de hogere kosten van de fregatten en de grote rol van de Nederlandse industrie bij de bouw daarvan.

Als eerste invulling van dit bedrag sloot Nederland een contract voor € 111 miljoen met de Belgische firma FN Herstal voor MAG-machinegeweren voor Oekraïne. Dit zijn middelzware machinegeweren die zijn te gebruiken tegen grond- en luchtdoelen.

Staatsbezoek
Het Nederlandse koninklijk paar is sinds dinsdag op staatsbezoek in België en liet zich onder meer informeren over de maritieme samenwerking. Dat gebeurde in het bijzijn van Ollongren aan boord van Zr.Ms. De Ruyter en het Belgisch fregat Louise-Marie in de Antwerpse haven. Het staatsbezoek was donderdag afgelopen.

Toon meer

Peter Rus

Peter Rus is sinds januari 2023 werkzaam bij Regio Noordkop als journalist. Hij is bereikbaar via peter@regionoordkop.nl en via 0625487127.

3 reacties

    1. In Den Helder zit het onderhoudsbedrijf van de Koninklijke Marine… Meer nieuwe projecten zal meer lokaal werk opleveren.

      1. Vraag me af of het onderhoudsbedrijf van de marine nog zo veel voorstelt. Alles wordt uitbesteed, vooral aan Damen. De tijd dat de marine alles zelf kon ligt ver achter ons denk ik. En aangezien er haast geen Nederlandse vaklui meer zijn is dit ook niet zo maar terug te draaien. Dus of dat veel meer lokaal werk oplevert vraag ik mij af. Ja, hotelovernachtingen en taxi ritjes voor “ingevlogen” specialistisch personeel van werven en leveranciers.

Wellicht ook interessant

Back to top button