Aan de wandel in de Noordkop

Aan de wandel in de Noordkop: Schagen, Oudedijkroute

Advertentie:

Vanaf het startpunt Schagerwiel van het Wandelnetwerk is er een leuk bescheiden rondje van vijf kilometer te maken, de Oudedijkroute. Deze route loopt om de wijken Waldervaart NW en NO en doet ook het platteland aan. Een verrassende wandeling lees ik bij een andere wandelaar, die meldde een Schagen gezien te hebben zoals hij het nooit eerder zag.

Bij het zwembad gaat de route buitenom en ben ik inderdaad ook gelijk verrast. Hier is achter het zwembad een recreatiegebied met een stadsstrand. Nooit geweten dat je in Schagen naar het strand kon gaan! De strook zand ligt aan het meer ‘de Wiel’ en dat is volgens de geschiedenisboeken al ontstaan bij een grote overstroming in 1248. Over dat meer was ooit een grappig gezegde: “de Wiel is zo diep dat de Schagerkerk er in onder gaat”, maar dat is inmiddels achterhaald. Via peilapparatuur is gebleken dat de kerk in de verste verte niet in deze plas te verzuipen valt!

Burghorn
Het wandelpad loopt om het meertje heen, er zijn vlonders langs de kant evenals een houten brug, zoals die vaker zijn neergezet op de routes van het Wandelnetwerk. Het pad komt uit op de Oudedijk die doorloopt tot camping Burghorn. Een boer heeft hier een sproei-installatie op zijn land gezet en we moeten even verstandig schipperen om geen nat pak te halen! Dit deel van de dijk en de camping zijn ons bekend. Haagse vrienden die ooit een stacaravan hadden, brachten hier de zomermaanden door en manlief en ik lieten ons graag uitnodigen voor de BBQ met een biertje! Good old memories komen voorbij!

Tegenover de camping staat een informatiebord, hier vinden we de ‘duikersluis van de Burghorn’. Alles is oud hier, want deze sluis is ooit gebouwd in 1739 als uitwateringssluis ten behoeve van de polder Burghorn. Deze bijna 300 jaar oude sluis was in verval geraakt en is in 2016 gerestaureerd; achtduizend gele stenen werden gebruikt voor het metselwerk. Dat dit heel goed is gedaan blijkt uit het winnen van een HSSN prijs voor dit herstel en HSSN staat voor Stichting Historische Sluizen en Stuwen Nederland.

Oudhollands schilderij
Bij een flinke gekapte boomstam, waarop we mooi even kunnen uitrusten, gaat de wandeling tussen de weilanden door; bloemetjes en bijtjes in het groen, alsmede koeien die siësta houden. Een vredig tafereel, met de witte wolken in de blauwe lucht loop je in een Oudhollands schilderij. De route slingert zich om de wijk Waldervaart NO heen naar het fiets- en voetpad de Menisweg. Hier liggen een aantal prachtige woningen aan het water, heel iets anders dan de pittoreske, soms kleine, huisjes in het centrum van Schagen.

Na ongeveer anderhalf uur zit de wandeling erop en omdat wij deze dag met de trein gekomen zijn gaan we terug via dat centrum. We passeren het Vreeburg museum en nemen ons voor dat een andere keer te bezoeken. Nu hebben we echter eerst de Markt rondom de kerk op het oog, want wandelen maakt dorstig en hongerig. In Schagen is in het centrum voldoende en gevarieerde horeca te vinden, dus dat maakt de dag helemaal geslaagd.

Toon meer

Jo Aggenbach

Jo is vrijwilliger verslaggever van Regio Noordkop. Ze schrijft verhalen voor de rubriek "Aan de wandel in de Noordkop", valt in als filmrecensent en schrijft nu en dan verhalen over leuke evenementen en activiteiten in de Regio Noordkop.

Wellicht ook interessant

Back to top button