Den Helder

Diamanten echtparen in het zonnetje gezet

Advertentie:

Den Helder – Bij elkaar opgeteld zijn ze maar liefst 420 jaar getrouwd, de zeven echtparen die woensdag in restaurant Stoom bijeen kwamen om hun zestigjarig huwelijk te vieren. De Helderse burgemeester Jan de Boer zette de diamanten koppels in het zonnetje.

Rond de klok van twee uur druppelden de jubilerende echtparen binnen in gebouw 60D op Willemsoord. Over de twee tafels stonden de naambordjes van de zeven aangemelde koppels keurig verspreid. De burgemeester verwelkomde iedereen met een felicitatie en een kort gesprekje. Aanwezig waren de echtparen Geestman-Wijnker, Castein-Holtrop, Van der Vliet-Schaart, Borst-Vermeij, Nelis-Dijkstra, Kulk-Takken en Gagel-Landman. Op het verrijdbare televisiescherm werden trouwfoto’s van de jubilarissen vertoond, waarmee de warme herinneringen aan die bijzondere dag weer opleven.

Meneer en mevrouw Gagel-Landman betrokken in de jaren zestig een huis aan de Waddenzeestraat. Zestig jaar, twee kinderen en twee kleinkinderen later, is het stel nog steeds dolgelukkig in de havenstad. “We hebben hier alles”, vertelt mevrouw Gagel. “Het strand, de zee, het bos. Het is hier heerlijk wonen.” Toen meneer Gagel op zijn 55e met pensioen mocht, hebben de twee mooie reizen gemaakt. “We zijn naar Indonesië geweest”, vertelt mevrouw Gagel. “Daar is mijn man geboren en heeft hij tot zijn twaalfde gewoond. Het is altijd mooi om daar terug te komen.”

Historische gebeurtenissen
Nadat iedereen was gesetteld, richtte Jan de Boer zich tot de veertien feestvarkens. De burgemeester nam in zijn speech een duik in de nieuwsgebeurtenissen van 1964. Zo vertelde hij dat, net als nu, ook in ’64 een EK voetbal werd gespeeld. Nederland pakte dan wel niet het eremetaal, maar behaalde in andere sporten wel successen. Zo pakte judoka Anton Geesink goud op de Olympische Spelen in Japan en kroonde Jan Janssen zich tot wereldkampioen in het wielrennen. Ook op muzikaal gebied gebeurde in 1964 genoeg. Zo liet De Boer een muziekfragment van zangeres Astrid Gilberto horen en vertelde hij een anekdote over het iconische bezoek van The Beatles aan Blokker.

Ook werd een momentje genomen waar ieder echtpaar op de foto mocht met burgemeester De Boer. Dit werd gevolgd door een historische lezing van Jan Kikkert van de Helderse Historische Vereniging, die de jubilarissen in een presentatie meenam van 1964 tot nu. Historische foto’s van het oude stadhuis riepen bij de toehoorders zichtbaar veel herinneringen op. Ook werden beelden van de Oude Rijkswerf getoond. “Nu zit de burgemeester in dat grote hok”, riep één van de aanwezigen lachend. “Dit is nostalgie”, klonk verder uit de zaal. Onder het genot van een drankje en een versnapering werden vele mooie herinneringen opgehaald.

Toon meer

Peter Rus

Peter Rus is sinds januari 2023 werkzaam bij Regio Noordkop als journalist. Hij is bereikbaar via peter@regionoordkop.nl en via 0625487127.

Wellicht ook interessant

Back to top button