Den HelderHollands Kroon

Onderzoek: Gemiddelde grafkosten in Hollands Kroon lager dan in Den Helder

Advertentie:

Den Helder/Hollands Kroon – De prijs voor een graf voor één persoon ligt in Hollands Kroon gemiddeld op €3.401,-, terwijl deze in de gemeente Den Helder €4.209,- bedraagt. Dat blijkt uit het jaarlijkse graf- en crematiekostenonderzoek van Monuta.

Gemeenten, begraafplaatsen en crematoria bepalen de kosten individueel, evenals de duur van de grafrechten, begraafkosten, kosten voor grafonderhoud en de jaarlijkse indexering van de prijzen. Acht van de negen onderzochte begraafplaatsen in Hollands Kroon hanteren dezelfde prijs van €3.489,-. Alleen de gemeentelijke begraafplaats aan de Kerkhoflaan in Middenmeer is goedkoper: daar kost een eenpersoonsgraf €2.962,-. In de gemeente Den Helder is alleen de gemeentelijke begraafplaats aan de Kerkhoflaan in Huisduinen meegenomen, waar de prijs voor een eenpersoonsgraf 4.208 euro bedraagt.

Tegenwoordig kiest ruim tweederde van de Nederlanders voor cremeren. De redenen hiervoor zijn divers, maar veel Nederlanders zijn niet goed op de hoogte van de financiële consequenties van de keuze voor begraven of cremeren. Gemiddeld kost een eenpersoons particulier graf op een begraafplaats in Noord-Holland €4.634,- (2023: €4.170,-).

Toon meer

Peter Rus

Peter Rus is sinds januari 2023 werkzaam bij Regio Noordkop als journalist. Hij is bereikbaar via peter@regionoordkop.nl en via 0625487127.

Wellicht ook interessant

Back to top button