Hollands Kroon

Ereplek voor gong dorpsomroeper Lutjewinkel

Advertentie:

LUTJEWINKEL – Op vrijdag 19 juli 2019 is de dorpsomroepers gong formeel door de gemeente in de persoon van wethouder Theo Meskers overgedragen aan de bestuursvoorzitter van het Cultuurhuis in Lutjewinkel, Paul Kramer.

Na de sluiting van het voormalige gemeentehuis van oud gemeente Niedorp is de gong in goede bewaring geweest bij de heer Maarten Mooij, lid van Stichting Historisch Niedorp. Nu Lutjewinkel sinds 30 september 2018 het Cultuurhuis heeft, biedt deze locatie een uitgelezen kans om de gong een ereplek te geven.

De dorpsomroeper
Als de koning iets ‘aan den volke’ bekend wilde maken, stuurde hij er een heraut op uit. De heraut reed te paard door het land en op pleinen of andere plekken waar veel mensen kwamen, blies hij op zijn trompet om aandacht te trekken. Daarna las hij met luide stem zijn boodschap voor. Daarmee was het algemeen en openbaar bekend gemaakt.

Ook in een dorp bestond een dergelijk systeem: de dorpsomroeper. De dorpsomroeper reed op de fiets door het dorp met als gereedschap zijn bekken; ook wel gong genoemd. Hij stopte op hoeken van straten en sloeg met het slaghout op de gong om de aandacht te trekken om vervolgens met luide stem zijn boodschap te verkondigen.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!
Back to top button