Den Helder

Extra dagopvang dak- en thuislozen vanwege overlast

Advertentie:

Den Helder – Vanaf 7 november is er een extra dagopvang voor dak- en thuislozen in gemeente Den Helder. Het gaat om een tijdelijke dagopvang, totdat een permanente locatie bekend is. Deze tijdelijke locatie is het pand waar voorheen Windkracht 13 zat. Dit pand biedt ruimte aan een groep tot 25 personen. De dagopvang gaat open op dinsdagmiddag en donderdagmiddag van 14:00 tot 18:00 uur en op zondag van 9:00 tot 18:00 uur. De gemeente wil komende tijd de openingstijden verder uitbreiden.

De dagopvang biedt dak- en thuislozen een plek waar zij overdag kunnen verblijven. De gemeente organiseert de dagopvang met DNO Doen in samenwerking met het Leger des Heils, die zorgen voor de begeleiding van de dak- en thuislozen in de dagopvang. “Zij hebben de kennis en ervaring in huis om daar invulling aan te geven”, schrijft de gemeente. In de loop der tijd wil de gemeente Den Helder het aantal organisaties vergroten om de keten rond de maatschappelijke opvang te versterken.

Overlast
Sinds begin 2023 is er een zorgwekkende toename van overlast veroorzaakt door een groep binnen de gemeente Den Helder. Dit was voor de gemeente reden om versneld tot een oplossing te komen. Omdat de overlast niet alleen veroorzaakt wordt door dak- en thuislozen, maar bijvoorbeeld ook door hangjongeren, is het nog maar de vraag in hoeverre de dagopvang dit probleem oplost.

Zo laat de gemeente weten: “Een groep die momenteel mede verantwoordelijk is voor de ervaren overlast wil niet meewerken aan een oplossing. Zij hebben vaak zelf huisvesting en komen niet in aanmerking voor dagopvang. Uit onderzoek blijkt dat ze dat zelf ook niet willen. Voor deze groep wordt een andere aanpak gezocht.” Ook constateert de gemeente dat door extra toezicht en handhaving de ervaren overlast zich verplaatst en de lijst met overlast gevende locaties steeds langer wordt.

Toch hoopt de gemeente met de extra dagopvang het centrum te ontlasten, zodat handhaving kan optreden tegen de mensen die echt geen hulp willen, maar alleen overlast willen veroorzaken. Daarnaast geeft de gemeente de mensen die wel hulp willen hiermee een plek.

Toon meer

Lianne Snel

Lianne Snel studeerde politicologie en American Studies aan de Universiteit van Amsterdam. Zij is sinds maart 2023 werkzaam als onderzoeks- en politiek journalist voor zowel Regio Noordkop als Noordkop Centraal. Zij is bereikbaar via lianne@regionoordkop.nl.

Wellicht ook interessant

Back to top button