Den HelderUitgaan

Stichting Erfgoed Den Helder organiseert themamaand ‘Den Helder meest gebombardeerde stad van Nederland’

Advertentie:

Den Helder – Grote luchtaanvallen op Rotterdam, Den Haag of Nijmegen zitten in het collectief geheugen. Velen denken dat Rotterdam het zwaarst is getroffen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dat Den Helder ook een groot lijden heeft ondergaan, is bij weinigen bekend. Meer dan 160 bommen vielen er op de stad, bijna tweehonderd mensen lieten hierbij het leven. Stichting Erfgoed Den Helder ziet een groot belang om aandacht te vestigen op de Helderse oorlogsgeschiedenis en is initiatiefnemer van het evenement “Den Helder meest gebombardeerde stad van Nederland.” De gehele maand mei zal in het teken staan van activiteiten rondom het verhaal van de stad in oorlogstijd.

Rana Dams namens Stichting Erfgoed Den Helder: “Het is belangrijk om de aandacht te vestigen op de Helderse oorlogsgeschiedenis. Vanuit historisch oogpunt, maar ook omdat het deel uitmaakt van de identiteit van Nieuwediepers. Er zijn zoveel inwoners getroffen door de oorlog, families hebben daar tot op de dag van vandaag nog mee te maken. Ook hebben de bombardementen veel schade aangericht wat invloed heeft gehad op hoe Den Helder is opgebouwd. Met het evenement beogen we de kennis over het verleden te vergroten, waardoor het heden beter begrepen kan worden. Wat vervolgens de trots op deze bijzondere stad nog meer zal vergroten.”

Op 19 februari 2023 was het 80 jaar geleden dat het grote bombardement op Willemsoord plaatsvond. Hierbij lieten tientallen Wervianen en meer dan tien burgers het leven. Om hier aandacht aan te geven was op 19 februari een herdenking georganiseerd voor nabestaanden. De organisatie van deze herdenking heeft Stichting Erfgoed Den Helder geïnspireerd om dit onderwerp verder uit te werken in een themamaand met activiteiten rondom dit thema.

Activiteiten
Eén van de onderdelen is een historische wandeltocht met audiotour, met een daaraan gekoppelde website langs vele locaties in de binnenstad en op Willemsoord. De tocht vertelt het verhaal van de vele bombardementen op de stad en geeft beeld van het verleden en heden op diverse plaatsen. De ravages van de bombardementen worden zichtbaar. Daarnaast is er de hele maand mei een breed programma, dat is opgesteld met diverse partijen. Er worden diverse lezingen gehouden, rondleidingen georganiseerd en Zevenskoop gaat een film draaien. Er zijn kleine exposities, een fotoworkshop, een educatief programma voor de oudste leerlingen van de basisscholen en Woningstichting Den Helder geeft een architectuurlezing over de wederopbouw van de stad na de oorlog.

De activiteiten van de themamaand lopen door tot de landelijke Bunkerdag, in het eerst weekeinde van juni. Dan zal er ook een rondleiding zijn op Willemsoord langs de bunkers en één bunker wordt zelf speciaal voor dat weekend opengesteld. Een uniek kijkje in de geschiedenis wat eerder nog niet mogelijk was. Voor meer informatie kan de website www.bombardementenopdenhelder.nl worden geraadpleegd. Hier is informatie te vinden over alle activiteiten. De audiotour voor de wandeltocht is vanaf 8 mei beschikbaar via deze website. Dit evenement is onder andere mogelijk gemaakt door gemeente Den Helder, Stichting Ondernemen aan Zee, Willemsoord BV en Citymarketing Den Helder.

Toon meer

Nadia Krijns

Nadia is stagiaire bij Regio Noordkop. Ze studeert aan het ROC van Amsterdam en woont in Julianadorp. Ze is bereikbaar via nadia@regionoordkop.nl.

2 reacties

Wellicht ook interessant

Back to top button