Den Helder

Scholen aan Zee en Meerwerf tekenen intentieverklaring voor school met internationaal karakter

Adverentie

Den Helder – Scholen aan Zee en Stichting Meerwerf Basisscholen hebben woensdag een volgende stap gezet in de realisatie van een school met een internationaal karakter. Bestuurders Hans van Beekum en Rob Niehe zetten in Het Onderwijshuis hun handtekening onder de intentieverklaring. “Deze samenwerking is vrij uniek.”

Uit cijfers van het CBS blijkt dat 11% van de inwoners uit Den Helder een niet-westerse migratieachtergrond heeft. 10% heeft een westerse migratieachtergrond en nog eens 9% heeft een andere migratieachtergrond. “We hebben veel anderstalige kinderen in de stad”, vertelt Hans van Beekum. “Dat komt doordat wij als Den Helder vluchtelingen opvangen. Schakel aan Zee is toen in het leven geroepen om de leerlingen van het voortgezet onderwijs op te vangen.”

In Den Helder is er met Villa Kakelbont van Meerwerf ook al een internationale basisschool in de marinestad. Bestuursleden van beide scholen zagen een paar jaar geleden al heil in een gezamenlijke school. Van Beekum: “We hebben die kinderen maar kort in huis, dus je moet hierop samenwerken. Die bundeling van krachten geeft heel veel meer mogelijkheden.” Volgens de schoolbestuurder hebben Scholen aan Zee en Meerwerf wel een aantal raakvlakken en heeft dat ook bijgedragen aan deze totstandkoming. “We willen die kinderen optimaal bedienen en daar is de samenwerking uit voort gekomen. Het is een aparte tak van sport.” De Drs. F. Bijlweg wordt de uitvalbasis van de school.

Kenniscentrum
Rob Niehe van Meerwerf ziet dat er veel belangstelling is voor internationaal onderwijs in Den Helder: “Villa Kakelbont zit propvol. Zelfs zo vol dat het huidige gebouw eigenlijk niet meer voldoet.” Niehe ziet dat als een pluspunt, want hierdoor is een deel van het onderwijs al overgeplaatst naar het zelfde schoolgebouw als Schakel aan Zee. “Met elkaar vorm je straks een kenniscentrum. Daarvoor hebben we de specialisten al in huis.” Van Beekum vult aan: “Straks zitten al deze docenten bij elkaar. Daardoor kan je veel makkelijker samenwerken en kennis delen.”

Sommige leerlingen zitten nu soms maar een paar jaar op school. Van Beekum: “Kinderen zijn gebaat bij een stukje taalvorming, cultuurvorming, Nederlands als tweede taal (NT2), sport en een veilig gevoel.” Op de scholen stromen nu kinderen met allerlei uiteenlopende geschiedenissen binnen, zoals oorlogsvluchtelingen en uit regio’s met analfabetisme. “Die ontmoeten elkaar en moeten allemaal apart bediend worden. Met deze samenwerking heb je bijna een soort integraal kindcentrum. We kunnen kinderen van vier tot achttien bedienen.” Daarbij mikken de onderwijsinstanties op een year-round program. Dat houdt in dat de kinderen ook in de reguliere schoolvakanties naar school kunnen.

Streefdatum
Nu de krabbels onder de intentieverklaring zijn gezet, is het verder vormgeven van de samenwerking de volgende stap. Dit houdt in dat er onder meer een onderwijsprogramma wordt gemaakt. “We hopen dat binnenkort de financiering rondkomt om Villa Kakelbont hier helemaal heen te krijgen.” De bestuurders hopen dat Scholen en Zee en Meerwerf eind 2024 samen in een gebouw zitten. Van Beekum spreekt tenslotte van een ‘vrij unieke’ samenwerking. “Als deze samenwerking op deze manier lukt, kun je aan Nederland laten zien hoe je op een hele mooie manier NT2 onderwijs kan verzorgen.”

Toon meer

Peter Rus

Peter Rus is sinds januari 2023 werkzaam bij Regio Noordkop als journalist. Hij is bereikbaar via peter@regionoordkop.nl en via 0625487127.

1 reactie

Wellicht ook interessant

Back to top button
%d bloggers liken dit: