Den HelderHollands KroonSchagenTexel

OV-reiziger Noord-Holland Noord geeft de bus een 7,8

Regio – Het busvervoer in de regio Noord-Holland Noord krijgt gemiddeld een 7,8 van de reiziger. In het “Jaarverslag 2019 Openbaar Vervoer provincie Noord-Holland” valt verder te lezen dat 90 procent van de bussen op tijd rijdt en dat er steeds meer bussen zonder uitstoot (zero-emissie) komen. Wel blijkt uit de cijfers dat minder mensen gebruik maken van buslijn 34, de dienst tussen station Den Helder en de wijk De Schooten.

Jeroen Olthof, gedeputeerde Mobiliteit en Bereikbaarheid van de provincie Noord-Holland: “Ik ben heel trots op de hoge waardering van onze reizigers. Dat is meer dan alleen een welverdiend schouderklopje voor de chauffeurs en andere medewerkers. Goed gewaardeerd openbaar vervoer wordt ook goed gebruikt. Iedereen die de bus pakt in plaats van de auto, draagt bij aan de leefbaarheid in Noord-Holland.”

Aanbod
In totaal biedt de provincie 67 buslijnen aan in de regio Noord-Holland Noord, waaronder elf buurtbussen, tien scholierenlijnen en de Texelhopper. De meeste buslijnen van de provincie rijden in Noord-Holland Noord. Dat is in oppervlakte dan ook het grootste concessiegebied. Het aantal reizigers in Noord-Holland Noord is in 2019 vrijwel gelijk gebleven. Het aantal bussen dat op tijd rijdt is opnieuw iets toegenomen en ligt net onder de 90 procent.

De reiziger geeft het busvervoer in Noord-Holland Noord gemiddeld een 7,8. Wat gelijk is aan het landelijke cijfer. Verder valt op dat, alhoewel chauffeurs meer incidenten melden dan in 2018, de reiziger de sociale veiligheid in 2019 vrijwel even hoog waardeert met een 8,1 (was 8,0). De provincie wil dat de bussen die in haar opdracht rijden zo min mogelijk uitlaatgassen produceren en streeft daarom naar zo veel mogelijk elektrische bussen. Eind 2019 was bijna 34 procent van alle bussen in Noord-Holland Noord elektrisch. De provincie Noord-Holland verleent in drie provinciale regio’s het alleenrecht voor het verzorgen van openbaar (bus)vervoer, onder meer in Noord-Holland Noord.

Coronamaatregelen
Terwijl in 2019 het aantal reizigers nog steeg, is in 2020 het gebruik van het openbaar vervoer afgenomen door de maatregelen die genomen zijn om het coronavirus COVID-19 onder controle te houden. De impact hiervan op het OV-gebruik op lange termijn is nog niet te bepalen. Provincie Noord-Holland houdt de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten. Samen met vervoerders en andere opdrachtgevers in het openbaar vervoer onderzoeken we wat vervoerders nodig hebben om Noord-Holland bereikbaar te houden en reizigers veilig te laten reizen.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button