VVD-raadslid Bruin: onvoldoende capaciteit gemeentelijk rioolstelsel?

Den Helder – Het zal menig inwoner in Den Helder niet zijn ontgaan: de enorme, haast tropisch aandoende wolkbreuk van afgelopen maandagmiddag. Verbazing en ongeloof over zoveel regenwater in zo’n korte tijd en daar bleef het niet bij. Meerdere woningen, bedrijfspanden en winkels konden de hoosbui niet aan en liepen onder water. Dergelijke taferelen zijn ongekend in Den Helder. VVD-raadslid Rogier Bruin zag dit alles voor zijn ogen afspelen en ging op onderzoek uit. Kwam dit puur door de ongekend extreme hoosbui of is er sprake van onvoldoende capaciteit van het gemeentelijke rioolstelsel?

Volgens Bruin, na het raadplegen van de website van het KNMI, viel tijdens deze hoosbui maar liefst 28,1 mm regen in slechts 12 minuten en is een dergelijk zware regenbui in Den Helder nog nooit eerder voorgekomen. In het gemeentelijke rioleringsplan (GRP) staat te lezen dat het rioolstelsel onder de Helderse straten 20 mm regenwater in een uur tijd kan verwerken. Verder wordt hierin beschreven dat bovengronds 60 mm regenwater per uur en zonder schade afgevoerd kan worden. “Klopt het GRP dan nog wel?”, zo vraagt Bruin zich af.

Echt extreme regenbui
Waterschade aan huizen, bedrijven en winkels noemt Bruin onacceptabel. Zeker wanneer dit veroorzaakt wordt door onvoldoende onderhoud, zoals bijvoorbeeld de verstopte putten en afvoeren in de Keizerstraat. “Dat kan natuurlijk echt niet.”

Het GRP, uitgeplozen door Bruin, meldt vervolgens dat een dergelijke bui één keer in de 100 jaar voorkomt. Ook van dit feit zocht Bruin bewijs en toog naar Meteo De Kooy. Ook daar heerste oprechte verbazing. De medewerkers van Meteo De Kooy beaamden nog niet eerder geconfronteerd te zijn met een dergelijk zware regenbui. Zij gaven tevens aan dat het midden van de bui precies over Den Helder trok en dat daadwerkelijk sprake was van zeer extreme neerslag. Toch blijft bij Bruin de vraag of het inderdaad pas over 100 jaar, zoals het GPR meldt, weer zo extreem gaat regenen.

Vervolgvragen
De vraag blijft hoe in de toekomst dergelijke waterschade voorkomen kan worden bij particulieren en ondernemers. Volgens Bruin moet gekeken worden wat de gemeente hierin kan betekenen, maar ook wat eigenaars van panden zelf kunnen ondernemen om toekomstige waterschade te voorkomen. Achterstallig onderhoud aan rioolputten en afvoeren mag echter beslist geen oorzaak zijn van waterschade. “De gemeente is verantwoordelijk voor de aanleg, het beheer en het onderhoud van het rioolstelsel. Als blijkt dat verzuimd is om putten en afvoeren tijdig schoon te maken, dan willen we weten waarom dat niet is gebeurd en hoe we dat in de toekomst beter gaan doen”, zo besluit het raadslid resoluut.

Het volledige verhaal staat te lezen op https://denhelder.vvd.nl/nieuws/40468/wateroverlast-reden-voor-twijfel-over-gemeentelijk-rioleringsplan

Mobiele versie afsluiten