Sport

Nederland wint brons tijdens EK bowlen

Advertentie:

Julianadorp – Net als in 2018 winnen de Nederlandse dames van Team NL Bowling de bronzen medaille in het Team Event tijdens de Europese kampioenschappen 2022 in Aalborg, Denemarken. Het team plaatste zich als nummer één voor de halve finales, waarin Duitsland helaas te sterk was: 1041-908.

Met vier debutanten reisde het jonge Nederlands team dinsdag 8 augustus af naar het Deense Aalborg. Samantha Greiner (29, Den Helder) en Denise Blankenzee (22, Julianadorp) kwamen in 2018 al in actie tijdens de EK dames. Voor Beejée Westerdijk (19, Hoogezand), Beaudine Kriele (20, Wieringerwaard), Lindsey Paling (25, Koudekerke) en Femke Postma (27, Steenwijk) was dit hun eerste kampioenschap bij de senioren.

De kampioenschappen stonden oorspronkelijk in 2020 op de kalender, maar zijn door Covid-19 diverse keren uitgesteld. Vrijdag 12 augustus ging het toernooi dan toch van start. Het Nederlands team kwam eerst in actie tijdens het Singles Event (beste prestatie: 13e, Postma), het Doubles Event (8e, Kriele & Blankenzee) en het Trios Event (9e, Westerdijk, Postma en Blankenzee).

Team Event
Donderdag 18 augustus ging het Team Event van start, waarvoor twee keer 3 games kwalificatie werden gespeeld. Omdat het event met 5 speelsters wordt gespeeld, moest Paling genoegen nemen met de reserverol.

Op de eerste dag nam Nederland na twee games de leiding, om die vervolgens niet meer uit handen te geven en zo plaatste het zich als nummer één voor de halve finale. Hierin wachtte nummer vier Duitsland. De andere halve finale ging tussen Denemarken en favoriet Zweden, dat in alle voorgaande events de gouden plak al had gewonnen.

Halve finale
In de halve finale schoot Duitsland uit de startblokken en keek Nederland direct tegen een achterstand aan. Het team met veel meer ervaring en enkele Wereldkampioenen in de gelederen pakte het tactisch sterk aan, maar de Nederlandse dames lieten zich niet van de wijs brengen. In het middenstuk van de game kwam Nederland sterk terug en begon het Duitse team te wankelen met enkele missers. Toch bleef er een kleine voorsprong voor onze Oosterburen, die zij op het eind toch nog wisten uit te breiden, met een 1041-908 eindstand tot gevolg.

Het goud ging uiteindelijk ook naar Duitsland. Zij versloegen Zweden in de finale.

Laatste dag
Zaterdag spelen de beste 24 dames van het algemeen klassement van deze EK nog één keer tegen elkaar om de Masters titel. Hierin komen twee Nederlandse dames in actie: Postma en Blankenzee. In één tegen één duels worden in totaal 5 rondes gespeeld om te bepalen wie de laatste gouden medaille mee naar huis neemt.

Zondag reist het team vervolgens weer terug naar Nederland, waarna Blankenzee maandagnacht al direct doorvliegt naar Amerika, waar zij haar studie combineert met full-time bowlen. Wanneer ze in het vliegtuig stapt heeft zij in ieder geval een bronzen medaille in haar tas.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button