Kop van Noord-HollandMaritiem

Komt ‘Big Brother’ aan boord van de visserij?

Advertentie:

Kop van Noord-Holland – Na jaren van onderhandelen tussen het Europees Parlement, de Raad en de Europese Commissie zijn er vergevorderde plannen om camera’s aan boord van vissersschepen te plaatsen. Dit gaat met name over het toezicht op visserijactiviteiten en de traceerbaarheid van visproducten. Dus camera’s aan boord van schepen langer dan 18 meter en die een hoog risico van niet naleving vormen.

Zij zullen systemen voor elektronisch toezicht op afstand aan boord moeten hebben, waaronder gesloten televisiecircuits, om de naleving van de aanlandingsverplichting te garanderen. Deze instrumenten worden gebruikt om ervoor te zorgen dat ongewenste vangsten aan land worden gebracht. Welke vissersvaartuigen worden gekenmerkt als ‘hoog risico is nog niet gedefinieerd, maar de koppeling met de aanlandplicht wordt daarin wel gelegd.

Geen oog
“Eerst een onwerkbare aanlandplicht geforceerd invoeren en kort daarna camera’s aan boord verplichten. De EU staat ver af van de visserijpraktijk en lijkt daar ook geen oog voor te hebben”, aldus Durk van Tuinen van de Nederlandse Vissersbond. Vissersvaartuigen met meer dan een bepaald motorvermogen en een risico op niet-naleving kunnen vormen, moeten ook worden uitgerust met apparaten die het motorvermogen meten. Een ander onderdeel van het akkoord is dat verwerkte visproducten terug te traceren moeten zijn naar vissers en vangst. Een pakje scholfilet in de supermarkt moet vermelden welke visser welk deel heeft gevangen.

Voor het cameratoezicht aan boord moet nog een heel proces worden doorlopen, waarvoor enkele jaren is uitgetrokken. Zo moet onder meer vastgesteld worden welke kotters met een lengte langer dan 18 meter onder de ‘hoog risico’ categorie vallen waardoor cameratoezicht verplicht wordt. In feite is de Europese controle instantie EFCA daarvoor verantwoordelijk, maar er zal ongetwijfeld nog veel over gediscussieerd worden.

Toon meer

Cor Lont

Dit bericht is geplaatst door Cor Lont. Ik ben al vele jaren op vrijwillige basis werkzaam bij de omroep. Mijn taak is het schrijven van allerlei artikelen en het maken van korte videoreportages. Ik ben bereikbaar via cor@regionoordkop.nl.

1 reactie

  1. Het wordt steeds gekker… Dan wordt je dus als visserman 24u per dag op je vingers gekeken. En als er dan om de een of andere reden iets niet goed op de camera staat kun je dat waarschijnlijk later nog komen verantwoorden. De camera beelden moeten worden bekeken dus de overheid moet extra personeel opleiden en inzetten. En wie betaalt dat? De belastingbetaler. Overal hangen al camera’s en dus straks ook op de kotters. Begint echt “big brother is watching you” te worden. We moeten en zullen in het keurslijf lopen.

Wellicht ook interessant

Back to top button