Texel

Spitssnuitdolfijn aangespoeld op Texel

Advertentie:

Texel – Op Texel is gisteravond 18 augustus een dode spitssnuitdolfijn aangespoeld. Het gaat om een vrouwtje van 4 meter lang. Ze was al enige tijd dood voordat ze aanspoelde. Een strandbezoeker vond het kadaver bij paal 28 en meldde het bij Ecomare. Vandaag 19 augustus gaat de dode spitssnuitdolfijn naar de Universiteit Utrecht voor verder onderzoek. Hoewel het dier in staat van ontbinding verkeert, kan het mogelijk nog informatie over de doodsoorzaak opleveren.

De melding werd ook doorgezet naar SOS Dolfijn. Vorige maand raakten er meerdere spitssnuitdolfijnen in de problemen. Op 19 juli raakten er drie in nood bij Zandvoort, één dolfijn strandde tot tweemaal toe. Op 29 juli strandde er ook een levende spitssnuitdolfijn bij Wenduine in Belgie. Volgens SOS-dolfijn is het mogelijk dat het aangespoelde dier een van deze spitssnuitdolfijnen is. Spitssnuitdolfijnen vormen een aparte familie onder de tandwalvissen.

Het zijn bewoners van de noordelijke Atlantische Oceaan. Als ze in het Nederlandse deel van de Noordzee worden gezien, zijn ze vaak verdwaald. Het zijn diepduikende dieren en de Noordzee is hier te ondiep. Ze jagen normaal op kilometers diepte op pijlinktvissen en kleine vissen. Er zijn meerdere soorten spitssnuitdolfijnen. Meestal gaat het bij een stranding in Nederland om de gewone spitssnuitdolfijn. Op Texel is eerder alleen in 1947 een spitssnuitdolfijn aangespoeld, dat was op 16 juli.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button