Recensie

Blue Beetle (recensie)

Adverentie

De twee bekendste leveranciers van superhelden strips zijn Marvel en DC Comics. Al jaren ook de bronnen voor de vele superheldenfilms. Deze keer is het de beurt aan DC Comics, vooral bekend van Batman en Superman, om een nieuwe held op het filmdoek te brengen. Blue Beetle is een held in de gedaante van een kever. Het is voor het eerst dat de hoofdpersoon door een Latijns-Amerikaanse acteur gespeeld wordt. De in Mexico geboren Garett Dunnet Alcocer schreef het verhaal. Regisseur Angel Manuel Soto uit Puerto Rico is de man die met een grotendeels Zuid-Amerikaanse cast de Blue Beetle in de filmzalen brengt.

We zien hoe de jonge Jaime Reyers (Maridueña) thuis komt in de Mexicaanse wijk van de moderne stad Palmera City in Texas. Hij is geslaagd voor zijn rechtenstudie aan de Gotham Law University en wordt hartelijk verwelkomd door de hele familie Reyers die allemaal in het zelfde huis wonen. De liefhebbende Vader Alberto (Alcázar), de zorgzame moeder Rocio (Carrillo), de enthousiaste zus Milagro (Escobedo), de kranige oma Nana (Barraza) en de prettig gestoorde oom Rudy (Lopez) vormen een hechte en gezellige familie.

Omdat de familie geldzorgen heeft en eventueel uit huis gezet kan worden gaan Jaime en zijn zus Milagro werken als bedienend personeel bij de rijke Victoria Kord (Surandon). Victoria is de directeur van Kord Industries. Haar overleden broer Ted heeft het bedrijf opgericht en had de stekker uit het project OMAC (One Man Army Corps) getrokken, omdat hij het te bedreigend vond. Victoria wil het project echter weer opstarten en heeft in het laboratorium een bijzondere blauwe metalen kever (Scarabee) liggen die bijzondere krachten heeft. De dochter van Ted en nicht van Victoria, Jenny Kord (Marquezine), is er fel op tegen en krijgt ruzie met haar tante. Jaime hoort per ongeluk de ruzie en stapt naar voren als het uit de hand dreigt te lopen. Victoria is daar niet van gediend en ontslaat Jaime en zijn zus.

Blauwe kever
Uit dankbaarheid voor zijn getoonde moed nodigt Jenny Jaime uit om in de Kord-toren te komen waar zij een baan voor hem zoekt. Het bezoek loopt echter anders als Jenny hem nog even snel een doosje mee geeft dat hij niet mag open maken. Eenmaal thuis wil de hele familie weten hoe het gegaan is en wat er in het doosje zit. Tot hun verbazing zien ze een metalen blauwe kever die plotseling tot leven lijkt te komen en zich in het lichaam van Jaime vast zet. De emotionele Jaime weet niet wat hem overkomt als hij in een blauwe man met ongelofelijke krachten en capaciteiten verandert. De woeste Victoria gaat met haar vertrouweling en bodyguard Carapax (Trujillo) op jacht naar Jaime, want de Blauwe Kever was bedoeld voor het OMAC project die haar een ongelofelijke macht zou geven.

De Blue Beetle is een buitenaardse Scarabee die zelf zijn gastheer uitzoekt. Het beschermt de gastheer en verandert hem als dat nodig is in een onverwoestbaar en snel vliegende superheld. De jonge Xolo Maridueña weet de gastheer Jaime lekker overtuigend te spelen. Mooi om te zien hoe de jongen bevreest kennis maakt met zijn supermogelijkheden. Uiteindelijk groeit hij uit tot de superheld die alles op alles zet om zijn familie te beschermen. De 76-jarige Susan Surandon (Thelma & Louise) is de ervaren actrice die deze keer de slechte Victoria speelt.

Familieleven
Adriana Barraza (Thor, Rambo: First Blood) is verrassend geestig als oma Nana. George Lopes kon zich lekker uitleven als oom Rudy. Een grote man met een klein hartje die beschikt over een verrassende hoeveelheid technische kennis en regelmatig op de lachspieren werkt. Raoul Max Trujillo (Reddick, Sicario) speelt de krachtige tegenstander en hulp van Victoria, Carapax. De rol van Jenny Kord is in goede handen van de Braziliaanse Bruna Marquezine. De film is een mooie reclame voor het familieleven zoals dat in Zuid-Amerika nog gebruikelijk is. Er zijn voor de ander en elkaar altijd helpen is dan ook wat de hele familie goed doet. Deze instelling levert af en toe wel wat ‘over the top’ acties op, maar geven het ook een komisch effect.

De acties van de gevechten waarin Blue Beetle tegen Parapax vecht zijn als in de strips. Groots en indrukwekkend, waarbij hoge snelheden en dwars door muren vliegen wel de vaste ingrediënten zijn. De liefhebber van DC Comics mag deze superheld natuurlijk niet missen, maar ook de andere filmbezoekers kunnen lekker onderuit kijkplezier beleven aan de acties en humor. Wel weer even blijven zitten tot na de aftiteling!

Regie: Angel Manuel Soto
Xolo Maridueña, Bruna Marquezine, Becky G, Damián Alcázar, George Lopez, Adriana Barraza, Belissa Escobedo, Elpidia Carrillo, Susan Surandon, Harvey Guillén, Raoul Max Trujillo
Kijkwijzer: 12 jaar

Toon meer

Ad Bak

Ad Bak is de vaste filmrecensent van Regio Noordkop. Eens per week bezoekt hij Kinepolis in Den Helder voor een verslag van een nieuwe rolprent. De recensies worden doorgaans op zaterdagochtend online gezet.

Wellicht ook interessant

Back to top button